Ezen a 29 napon kérnek jövőre 5 eurós belépődíjat Velencében

Forrás: turizmus.com

 2023. november 24. 11:38

A jövő évtől bizonyos napokon 5 eurós belépődíjat kell fizetniük a Velencébe látogatóknak. Egyelőre az év 29 napjáról van szó.

Velencében a jövőben 5 eurós belépődíjat kell fizetniük a városba látogatóknak. Ez a szabály csak a napi látogatókra vonatkozik, és csak azokon a napokon, amelyeken hagyományosan nagy a zsúfoltság.

A város polgármestere, Luigi Brugnaro csütörtökön ismertette a jövő évre vonatkozó részleteket. E szerint az év 29 napján kell majd megfizetni a belépődíjat, méghozzá az április 25-től május 5-ig terjedő időszakban, majd a júniusi első hétvégét kivéve az összes hétvégén július közepéig, reggel 8.30 és délután 16 óra között.

A belépődíjról szóló határozatot több éves vita után, idén szeptemberben hozta meg a város vezetése. Az intézkedéssel azt szeretnék megelőzni, hogy a tömegturizmus még több kárt okozzon Velencében. Az évi több mint ötmillió látogató sok pénzt hoz a város kasszájába, de nagy problémákat is okoz. A városközpontnak már 50 ezer állandó lakosa sincs, de vannak olyan napok, amikor a turisták száma ennek több mint a duplája, emiatt a szűk utcákon már alig lehet keresztüljutni.

A jövőben 5 eurós belépődíjat kell fizetni Velencében az év bizonyos napjain

Fotó: 123rf.com

A Velencébe egy napra látogatóknak – ők teszik ki egyébként a turisták nagy többségét – az interneten kapott QR-kódot le kell tölteniük a telefonjukra. Azoknak a látogatóknak, akik a „Velence-jegy” nélkül bóklásznak az óvárosban, 50 és 300 euró közötti bírságot kell fizetniük. A városban éjszakázó, idegenforgalmi adót fizető vendégekre, az ingázókra, valamint a 14 éven aluli gyerekekre nem vonatkozik a rendelet.

A bevételeket a csatornák, az utcák és az épületek karbantartására fordítja a város – írja az msn.com.