Velence megszavazta az 5 eurós turistaadó bevezetését

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 19:48

Jóváhagyta a velencei városi tanács a javaslatot, hogy jövőre a legnagyobb forgalmú napokon 5 eurós turistaadót vessenek ki a csupán egy napra érkező látogatóáradat megfékezésére.

A velencei városi tanács a javaslatot tegnap hat órányi kaotikus tanácskozás után hagyta jóvá.

"50 éve halljuk, hogy Velencét megszállják a turisták. Az évekig tartó tétlenség után itt az ideje, hogy döntsünk, és valami kézzelfoghatót tegyünk"– tweetelte Luigi Brugnaro polgármester szerda este. A kritikusok szerint az 5 eurós díj még így is kevés lesz a túlturizmus visszaszorításához – írta a TTG Media.

Jövőre turistaadót kell fizetni Velencében a legforgalmasabb napokon az egynapos látogatóknak

Fotó: 123rf.com

 

 

A díjat jövőre kísérleti jelleggel, 30 napon át tesztelik, elsősorban a tavaszi munkaszüneti napokra és a nyári hétvégékre összpontosítva, amikor a legtöbb turista érkezik. A díj megfizetése alól a 14 éven aluliak mentesülnek – állt a javaslatban, amit múlt kedden terjesztettek elő.

A polgármester szintén mai, másik tweetjéből kiderül, bár korábban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy a lagúnák városát vegyék fel a veszélyeztetett világörökségek listájára, végül a világörökségi bizottság szeptemberi gyűlésén "egyhangú döntés született arról, hogy Velence nincs veszélyben".