Minden kilencedik munkavállaló a turizmusban dolgozhat tíz év múlva

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 22. 10:39

A turizmus jelentős fellendülést mutat a járványhelyzet lecsengésével. A World Travel & Tourism Council (WTTC) előrejelzése szerint tíz év múlva, 2033-ra a turisztikai szektor 430 millió embert foglalkoztat majd globálisan.

A turizmus 2019-ben, a járványidőszakot megelőző utolsó teljes évben még csak 10 ezermilliárd dolláros értékkel bírt, azonban 2033-ra egy 15,5 ezermilliárd dolláros ágazattá nőheti ki magát, ezzel több mint 50 százalékos bővülést elérve. A szektor a teljes globális GDP 11,6 százalékáért lehet majd felelős – írta meg a Világgazdaság.

A WTTC összesítése szerint az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság járul hozzá jelenleg legnagyobb mértékben a globális turizmus bevételeihez, de Japán, Franciaország, Mexikó, Olaszország, India és Spanyolország sincs tőlük messze lemaradva. A csoport elemzői szerint a lista első két helyezettje között azonban tíz év múlva már fordított erőviszonyokról beszélhetünk és Kína válhat az ágazat motorjává.

Közel félmilliárdan dolgozhatnak 10 év múlva a turizmusban

Fotó: 123rf.com

A WTTC számításai szerint a turisztikai szektor munkaerőpiacát tekintve is látványos változások várhatóak: közel 430 millió ember dolgozhat majd a szektorban 2033-ra, ami majdnem 100 millióval több a 2019-es adatoknál. A csoport előrejelzése szerint minden kilencedik munkavállaló a turizmusban dolgozhat tíz éven belül.

A pandémiát megelőző időszakban a kínai turisták járultak hozzá a legnagyobb mértékben a turizmus világszintű forgalmához, 14,3 százalékát fedték le. Bár az elhúzódó zéró-Covid-protokoll miatt még nem tértek vissza teljesen, azonban az elemzők szerint 2033-ra ők adják majd a teljes globális külföldi turisztikai költekezés 22,3 százalékát. A kínai turistacsoportok jelenleg már több mint 70 országba utazhatnak be.

A vállalat elemzői megállapították: az ismert nagyvárosokba szép számmal visszatértek a turisták, de a kevésbé ismert és látogatott célpontok, például Bulgária vagy Szlovénia is növekvő érdeklődésnek örvendenek.