Megóvnák a turisták simogatásától Molly Malone melleit

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 17:55

A dublini városi tanács azt fontolgatja, hogy intézkedéseket vezet be Molly Malone szobrának védelme érdekében.

Egyes köztéri szobrok bizonyos testrészeinek megérintése állítólag szerencsét hoz a turistáknak, akik ezért gyakran úgy érzik, hogy el sem hagyhatják a meglátogatott várost az alkotás megsimogatása és az erről készült fotó nélkül.

Molly Malone Dublinban található szobra egyike a szerencsét hozó alkotásoknak, a hölgy kebleit már fényesre fogdosták a turisták a hosszú évek alatt. Tilly Cripwell aktivista szerint azonban a szobor melleinek simogatása vagy akár megcsókolása nem helyénvaló és „nőgyűlölő hagyomány”, amely egyetlen testrészre redukálja ezt a nemzeti kincset. A túl sok érintés pedig árt is a szobornak – érvel az aktivista, aki a „Leave Molly mAlone” kampánnyal szólítja fel a turistákat, hogy hagyják békén Mollyt.

A dublini városi tanács is azt fontolgatja, hogy a szobor védelme érdekében intézkedéseket vezet be. Ray Yeates kulturális referens elmondta: a tanács mérlegeli, hogy mivel óvhatnák meg a leghatékonyabban az alkotást és a rajta nemrégiben elvégzett javításokat. ”Ezt a szobrot és minden más köztéri műalkotást mindig tisztelettel kellene kezelni” – tette hozzá.

Molly Malone szobrának simogatása kezd szemet szúrni a dublini városi tanácsnak

Fotó: 123rf.com

Molly Malone, a Dublin utcáin kagylót áruló lány alakja egy ír népdalban szerepel, amely az ír főváros nem hivatalos himnuszának számít. A dalt több híres művész – köztük Sinéad O’Connor – is feldolgozta, sőt felcsendül a Stanley Kubrick rendezte, Mechanikus narancs című filmben is.

Molly Malone bronzszobrát 1988-ban készítette Jeanne Rynhart szobrászművész. Az alkotást először a Grafton Streeten állították fel, és 2014-ben költözött mostani helyére, a Suffolk Streeten található turisztikai iroda elé. A szobrot tavaly többször megrongálták, egy alkalommal pedig a „7 év balszerencse” feliratot firkantották a dekoltázsára – írja az RND.

Budapesten nemrég Hadik András lovas szobrának (pontosabban a ló heréinek) simogatása ellen szólalt fel az illetékes minisztérium.