Ne simogassák a Hadik-szobor heréit! – az idegenvezetőket is megosztja a minisztérium kérése

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 17. 14:40

A műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint egyes idegenvezetők méltatlan módon mutatják be a huszár hadvezér lovas szobrát, ezért az önkormányzat közbelépésére lenne szükség.

Nem mindennapi bejegyzés került ki a Budavári Önkormányzat közösségi oldalára, ahol Vukoszávlyev Zorán levelét tették közzé. Az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint Hadik András lovas szobrának egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik.

Véleménye szerint „ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket, és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény”. Az Építési és Közlekedési Minisztérium kéri a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését egy tábla kihelyezésével vagy a közterület-felügyelet eszközeivel.

Az önkormányzat válaszlevelet készített elő. Ebben ismertetik a lovas szoborhoz kapcsolódó hiedelem – mely szerint a ló heréjének megsimogatása szerencsét hoz – hátterét, kitérnek más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jelzik, hogy ez idáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

Megjegyzik azonban, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezi a kerületi önkormányzat – írja az Index.

 

Az idegenvezetők többsége szerint kellenek az ilyen sztorik

A minisztérium kérése téma volt az egyik idegenvezetői szakmai Facebook-csoportban is. A kommentekből az derül ki, hogy azokat is többé-kevésbé megosztja az ügy, akik ténylegesen felhívhatják a turisták figyelmét a szobor kényes testrészét övező szokásra, amely a sok simogatástól kifényesedett.

Van, aki szerint ez „gagyi, érdektelen infó”, ezeregy más dolgot lehet mesélni a huszárságról, ami „sokkal érdekfeszítőbb, vagy éppen szórakoztatóbb, mint ez.”

A többség azonban védelmébe veszi ennek a hagyománynak a megosztását a turistákkal. „Megfelelően tálalva szórakoztató, és oldhatja az infóhalom okozta agyzsibbadást” – írja egyikük, egy másik bejegyzés szerint Hadik hadi sikerei, tehetsége mellett ez is elmondható.

Többen érvelnek azzal, hogy a világ más országaiban is vannak ilyen sztorik, hiedelmek,szokások. Egy idegenvezető megfogalmazása szerint „Veronában Júlia szobrát sem kell szidolozni", más a prágai Károly hídon álló Nepomuki-szobrot említi.

A „veszélyes rá felmászni” érvelésre Wellington herceg glasgow-i szobrával példálózik egy kolléga: „Megpróbáltak mindent, a CCTV kamerától kezdve addig, hogy megemelik a talapzatot, mire FB-csoport jött össze tízezres táborral tiltakozásul. A város beletörődött, és azóta is ott a közlekedés bója a legkülönbözőbb díszítésekkel olykor” – írja a kommentben.

A Hadik-szobrot övező hagyományt egyébként egykori BME-s kollégisták alapozták meg, akik a köztudomásúan szerencsét hozó négylevelű lóhere analógiájára kezdték el a vizsgák előtt fényesíteni Hadik lovának legérzékenyebb pontját. A szokás elterjedt a középiskolások között is, akik évtizedek óta a sikeres érettségi zálogaként járnak fel a Várba megsimogatni a lovas szobrot.

(Nyitókép: Budavári Önkormányzat/Facebook)