Nyár a Balatonnál – mutatjuk a legizgalmasabb programokat az idei évre

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 12:41

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban, a Purple Disco Machine és Elderbrook Zamárdiban, a hazai művészek százai – Azahriah-tól Zoránig - pedig Kapolcstól Balatonfüreden és Keszthelyen át egészen Siófokig lesznek láthatók. Mutatjuk a nyári balatoni programokat.

A MOL Nagyon Balaton már 12 éve fogja össze és mutatja meg a Balaton Régió legizgalmasabb programjait. Az alapító páros, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a kezdetek óta feladatának tekinti, hogy a Balatont a tó körüli kulturális kínálaton keresztül mutassák be minden évben.

A 2024-es szabadtéri programok sorát a Be Massive Horizon nyitja Balatonbogláron május 25-én, majd június 8-án Szántód-Tihany között félúton az új kompok avatójával folytatódik a különleges Horizon-partik sorozata.

A ZamJam megújult formában, ingyenes rendezvényként május 31. és június 2. között Zamárdiba várja a közönséget. A sok helyszínen zajló háromnapos fesztiválon többek között fellép a Hot Jazz Band és Charlie, jazzkoncertek, gyermek-, sport- és képzőművészeti programok, kertmozi, Trabanttúra, piac, irodalmi terasz is várja a városba látogatókat, ahol tihanyi panorámás tűzijáték indítja a nyarat.

Az ingyenes ZamJan május 31. és június 2. között várja a közönséget

Fotó: ZamJam

 

Júniustól a Plázs Siófok többek között az Edda, Dzsúdló, a Neoton Família vagy éppen a Quimby koncertjeivel és dj-kkel, a Kultkikötő programjai Balatonszárszótól Alsóörsön át Balatonföldvárig színházzal, filmklubbal, klasszikus és könnyűzenei programokkal – többek között fellép Kollár-Klemencz László, A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, Bősze Ádám és Mucsi Zoltán is – hónapokon keresztül nyújt színvonalas kikapcsolódási lehetőséget a Balatonhoz látogatóknak.

A hónap utolsó hétvégéjén a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon nemzetközi és hazai utcaszínházi attrakciók, gólyalábasok, bábművészek, artisták és zenészek lepik el Balatonalmádit.

A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás pokrócos utazó fesztiválja június 14. és 16. között szokás szerint új helyszínre, ezúttal Tihanyba érkezik. Napközben bemutatják a város ismert és rejtett kincseit, éttermeit, kávézóit, csodás helyeit. A fő helyszínen szombaton és vasárnap piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, estefelé pedig a hely hangulatához illő zenekarok, hazai és világsztár dj-k várják a Balaton Piknik közönségét.

Idén Tihanyba érkezik a Balatoni Piknik júniusban

Fotó: 123rf.com

 

Július 3. és 6. között a legismertebb elektronikus zenei sztárok és "beach-hangulat" várja a rajongókat Zamárdiban a Balaton Soundon, a nemzetközileg is jegyzett, nagy tradíciójú vízparti fesztiválon, amely idén is otthont ad a B my Lake fesztiválnak és a legnagyobb techno csillagokat várja a tó mellé. Csak néhány név a programból: Adam Beyer, Juliet Fox, Paul Kalkbrenner, Alison Wonderland.

A vitorlázás ünnepe, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 56. Kékszalag 2024. július 18-án rajtol Balatonfüredről. Ha az időjárás is engedi, két nappal később több ezren csobbannak vízbe Magyarország ikonikus nyíltvízi úszó eseményén, a Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között.

A VeszprémFesten július 16-20. között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint José Cura lép fel a História kertben felállított nagyszínpadon, Snétberger Ferenc pedig három nap három különböző műsort ad elő a Jezsuita Templomkertben.

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye több ezer programmal, többek között az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt és Platon Karataev koncertjeivel vár mindenkit július 19. és 28. között Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.

A Paloznaki Jazzpikniken augusztus 1. és 3. között Anastacia, The Brand New Heavies, a Morcheeba, Izo FitzRoy és Tony Hadley is koncertet ad. Innen nem messze pedig különleges és izgalmas produkciókkal telik meg a belváros: július végén újra Veszprémi Utcazene Fesztivál!

Augusztus elején várja a fesztiválozókat a Paloznaki Jazzpiknik

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

 

Mára a STRAND Fesztivál lett a Balaton régió egyik legfontosabb eseménye. A hazai klubok és koncerthelyszínek főszereplői adják egymásnak a színpadot augusztus 22. és 24. között. Többek között érkezik Azahriah, a Bagossy Brothers Company, Majka, Dzsúdló és Beton.Hofi, a nemzetközi szintérről pedig Alok, Elderbrook és a Chase & Status is. A páratlan koncertkínálat mellett fontos hívószó a cirkuszok világa, amely nemcsak a színpadokon köszön vissza, a közönség is kipróbálhatja magát az artisták világában.

A 2013 óta működő MOL Nagyon Balaton programjához idén is érkeznek új szereplők. A Bagossy Brothers Company ezúttal nemcsak egy koncerttel, hanem Balaturné címmel egy biciklis balatoni sorozattal keres fel öt helyszínt a tó körül. Új helyszín Balatonakarattyán a Peter's Terasz, ahol a szőlő árnyékában már április végétől elindul a színes koncertkínálat. A keményebb műfajok és a rockzene szerelmeseit a Tábor Fesztivál várja Alsóörsön augusztus 28. és 31. között negyvennél több külföldi és hazai előadóval, köztük olyan világsztárokkal, mint a Stratovarius, The Toy Dolls és a Korpiklaani.

Már-már tradíció, hogy június első szombatján a Balaton-felvidék csodás szőlőhegye megtelik élettel és egy napra a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep a Szent György-hegy HAJNALIG eseményen. Fellép Bödőcs Tibor, Péterfy Bori & Love Band, a hiperkarma és a Platon Karataev. Irodalom a kertben, koncertek a dombon, beszélgetések, film és sokféle zalai íz, táj és történet vár Zala legszínesebb kulturális fesztiválján, a Margófeszten.