Montenegró keddtől oltási igazolást vagy tesztet kér a beutazóktól

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 23. 16:26

A magyar utazók nyár eleje óta korlátozás nélkül utazhattak Montenegróba, ennek azonban holnaptól vége: augusztus 24-től az ország szigorít a belépési feltételeken.

Amint arról korábban beszámoltunk, június elejétől egészen mostanáig a magyar utazók korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphettek be Montenegróba, ami sok, tengerparti nyaralásra vágyó honfitársunk szemében felértékelte a desztinációt.

A növekvő koronavírus-fertőzésszám miatt azonban a montenegrói kormány múlt pénteken bejelentette, hogy augusztus 24-től újból korlátozza az országba történő belépést.

Külföldi állampolgár keddtől csak az alábbiak valamelyikével léphet be:

  • igazolni tudja a koronavírus elleni teljes oltottságot;
  • vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel rendelkezik;
  • vagy bizonyítottan átesett a koronavírusfertőzésen (14 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR- vagy gyors antigénteszttel);
  • vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyors antigénteszt-eredménnyel rendelkezik.

 

Montenegró minden QR-kóddal ellátott fizikai és digitális oltási igazolást elfogad. Egészségügyi regisztrációra nincs szükség. Így a magyar védettségi kártya elegendő a belépéshez, ami egyben azt is jelenti, hogy minden Magyarországon alkalmazott koronavírus-oltással be lehet utazni, kínai és orosz vakcinával is. Magyarország és Montenegró még április végén kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Hazafelé nincs változás, továbbra is szabadon be lehet lépni a magyar határon.

Budva a magyar nyaralók egyik kedvence

Fotó: 123rf.com

Ogurlic Uzon Ágnes, a Montenegró-specialista Adria Tours ügyvezető igazgatója megkeresésünkre kiemelte: a magyar Konzuli Szolgálat oldalával ellentétben a beutazási korlátozás nem augusztus 21-én lépett életbe Montenegróban, csak keddtől lesz hatályos. Ez okozott némi zavart az elmúlt hétvégén indulást tervező utasok körében, emiatt többen vissza is léptek az utazástól.

Az Adria-Tours a nyár folyamán heti buszjáratot közlekedtetett az úti célba, az e héten induló járatuk is már tele van, de a szeptember 10-i utolsó buszra még akad pár szabad helyük. Az ügyvezető tájékoztatása szerint 7-8-9 éjszakás buszos programokat szerveznek, mindkét irányban tranzitszállással, tehát utasaik nem alszanak a buszon.

Montenegróban a koronavírus-járvány terjedése különösen a tengerparti régiókra koncentrálódik – hívja fel a figyelmet a Konzuli Szolgálat. A szigorítások óta az éttermekbe, kávézókba, éjszakai szórakozóhelyekre, sportrendezvényekre, fesztiválokra, tömegrendezvényekre, kulturális intézményekbe (köztük a múzeumokba) csak azok térhetnek be, akik igazolni tudják védettségüket. Ezenkívül a zárt terekben előírás a maszkviselés.