MUISZ-vacsora: országnyitások, utazási szabályok első kézből

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. június 23. 18:39

Egyéves kihagyás után, az újranyitás jegyében rendezte meg a MUISZ ismét hagyományos szakmai vacsoráját, amelyen a Budapest Airport képviselője és a Magyarországon működő turisztikai képviseletek munkatársai osztották meg a legfrissebb utazási információkat az utazási irodásokkal.

Az óbudai Rozmaring Kertvendéglő Étterem és Rendezvényhelyszín adott otthont a keddi, rekkenő hőségben rendezett MUISZ-vacsorának, amelyre érthetően gyorsan elfogyott mind a 65 férőhely, hiszen legutóbb tavaly júliusban találkozhattak a fehér asztal mellett az utazási irodások, a margitszigeti Bringóvárban.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszöntőjében megemlékezett az akkori házigazdáról, a Bringóhintó Kft. azóta Covid-19 betegségben elhunyt tulajdonosáról, Szabó Lászlóról is. A megjelent turisztikai képviseletek között kiemelten köszöntötte az Österreich Werbungot, amely sok év után csatlakozott újra a Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez.

Molnár Judit MUISZ-elnök köszönti a résztvevőket

Fotó: turizmus.com

Az elnök röviden beszámolt az elmúlt egy év erőfeszítéseiről, amellyel a szövetség lobbizott a különböző kormányzati szervezeteknél a Covid-járvány miatt súlyos helyzetbe került utazási irodák megsegítése érdekében. Megtudtuk, hogy az öt meghatározó szakmai szervezet közösen nyújtott be kérelmet a kifutó bértámogatás folytatásként egy újraindítási támogatás iránt. Adózási, számlázási kérdésekben többször tárgyaltak a Pénzügyminisztériummal, ahol a többi között felvetették, szüntessék meg azt a diszkriminációt, hogy a gazdasági életben egyedüliként az utazási irodáknak kelljen feltüntetni az árrést a számláikon. Egyeztettek a hatóságokkal a határon átnyúló szolgáltatásokról, valamint az utazási tanácsadásról is, mert azt tapasztalták, hogy gombamód szaporodnak az ilyen tevékenységet végzők. Visszatérő, "nehéz téma" a turistabuszok közlekedése és parkolása, ami jelenleg csupán a turisták hiánya miatt nem akut.

A MUISZ legközelebb június 28-án, a Continental Hotelben tart szakmai rendezvényt, kifejezetten a beutaztató irodák számára, amelyen a Visit Hungary és annak országspecialistái tartanak tájékoztatót a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingszervezetének külpiaci tevékenységéről. Augusztus végén pedig a szövetség tisztújító közgyűlését Esztergomban rendezik meg.

 

Növekvő útvonalszám, de a tengerentúli járatokra még várni kell

Szabó István, a Budapest Airport utasszolgáltatások igazgatója az újranyitás látható jeleként bővülő útvonalhálózatról számolt be. Görögországba 11 új desztinációba lehet repülni idén nyáron, olyan szigetekre, amelyek korábban nem voltak elérhetők repülővel. Júliusban a Wizz Air már 49, a Ryanair pedig 53 úti célba indít járatokat Budapestről.  Szeptembertől pedig egy új légitársaság, a Flydubai is megjelenik Magyarországon. Ugyanakkor az amerikai, kanadai járatok idén még nem fognak visszatérni, és a kínai járatok újraindulása is kérdéses még ebben az évben.

65-en vettek részt az egy év után újraindított MUISZ-vacsorán

Fotó: turizmus.com

A repülőtér működésében változás, hogy a járványügyi korlátozások enyhülésével összefüggésben, a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően, az eddig másfél méteres távolságtartást egy méterre csökkentik.

A Sky Court közepén felállítottak egy ellenőrzőpontot azok számára, akiknek nincs feladandó poggyásza, és sikerült elérni, hogy a két nagy fapados újra online beszállókártyákat adjon ki, ami csökkenti a check-inn előtti sorokat – tette hozzá Szabó.

 

Így utazhatunk Ausztriától Tunéziáig

Ezután a meghívott turisztikai képviseletek vezetői, munkatársai adtak rövid tájékoztatása a Covid-járványt követő országnyitások kapcsán az aktuális beutazási szabályokról.

Ács-Lévai Viktória (Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal) azzal a jó hírrel érkezett, hogy miután az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a zöld minősítésű országok közé sorolta Magyarországot, így június 24-től szabadon, védettségi igazolvány és teszt nélkül utazhatnak a magyarok Ciprusra, csupán a a Ciprus Fly Passt kell kitölteniük, amelyet elég elektronikusan bemutatni, nem kell kinyomtatni. Az odajutást megkönnyíti, hogy a Wizz Air és a Ryanair egyaránt heti öt járatot indít Budapestről a szigetországba, és Debrecenből is repül közvetlen járat.

Ivana Herczeg (Horvát Idegenforgalmi Közösség) szavai szerint most már újra úgy lehet utazni Horvátországba, mint a járvány előtt, személyivel, vagy útlevéllel, az Enter Croatia formanyomtatványt sem kötelező kitölteni a belépéshez, de ajánlott, mert felgyorsítja a határátkelést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Horvátországban bárki szabadon mehet szállodába, étterembe, attrakcióhelyszínekre, nem csak az oltottak.

A MUISZ elnöksége és turisztikai képviseletek munkatársai

Fotó: turizmus.com

Málta „óvatos duhaj” a nyitásban – fogalmazott Hangya Edina (Máltai Turisztikai Hivatal). Az országba továbbra is csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltásokkal lehet belépni, s ez a szabályozás július 1-ig bizonyosan érvényben marad. A korlátozások ellenére Málta nagyon sok kedvezményt  vezetett már be a beutazás ösztönzésére, pl. a nyelvtanulási és a búvárkodási céllal érkezők számára, az őszi időszakban pedig a seniorokat szeretnék megszólítani egy nekik kidolgozott vouchercsomaggal. Jelenleg még szabadtéren is kötelező a maszkhasználat Máltán, amelyet július 1-je után eltörölnek az oltottak számára.

Németország beutazási szabályozása rendkívül bonyolult – ismerte el Czeiszing Miklós (Német Turisztikai Hivatal). A magyarok ugyan a szárazföldi határokon korlátozások nélkül beléphetnek, mivel Németország zöld listára tette Magyarországot, ugyanakkor tartományonként változó, hogy a szolgáltatásokat milyen feltételekkel lehet igénybe venni, a legtöbb tartományban 48/72 óránként újra tesztelniük kell a vendégeknek, ezért indulás előtt alapos tájékozódást javasolt a szakember. Németország jelenleg szintén csak az EMA által jóváhagyott oltásokat fogadja el a belépőktől.

Soňa Jelínková (Szlovák Turisztikai Képviselet) azt hangsúlyozta, hogy a Magyarországon alkalmazott összes vakcinával be lehet lépni Szlovákiába, miután a két ország megállapodást kötött az oltási igazolásaik kölcsönös elismeréséről. A védettségi igazolvánnyal és az oltás típusát, dátumát  rögzítő oltási igazolással a magyarok mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők. A szlovák védettségi igazolvány applikációja már működik, amely angol és szlovák nyelven tartalmazza a vakcinálási adatokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mobil pontokon ingyen lehet antigén teszthez jutni.

Ausztria szintén az óvatosan nyitó országok közé tartozik – emelte ki Kocsis Krisztina (Österreich Werbung), ahol a 3G-szabályt érvényesítik belépésnél: az EMA, illetve a WHO által elismert oltást, vagy tesztet, vagy betegségigazolást kérnek a határátlépéshez, ezek egyikének meglétét a szállodák és az éttermek igénybe vételekor is igazolni kell. Július 1-jét követően enyhítések várhatók az osztrák járványügyi szabályozásban, de arról például még nincs hír, hogy a Szputnyikkal oltottakra is kiterjesztenék a szabad belépést.

Ávrám Gabriella (Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal) örömmel tudatta, hogy múlt héten elindultak Tunéziába Budapestről a charterek. Az ország sokat dolgozott azon, hogy a legbiztonságosabb körülmények között tudják fogadni a vendégeket. Mostanra a turizmusban dolgozókat mind beoltották. Tunéziába június 1-jétől a QR-kódos oltási igazolással rendelkezők két oltás felvétele után léphetnek be (bármelyik Magyarországon alkalmazott vakcinával), ennek hiányában 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kérnek az utastól, vagy igazolást arról, hogy az utazást megelőző hat héttel korábban átesett a fertőzésen.

A tájékoztatókat vacsora, majd házbejárás követte, de az utazási irodások számára valószínűleg a kollégákkal való (újra)találkozások voltak az este legörömtelibb pillanatai.