Négy kastélyt fog összekötni a Wenckheim-kerékpárút

Forrás: Turizmus/MTI

 2020. június 29. 12:37

Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása, de máris egy új projekten, a 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút tervén dolgoznak.

A Békés Megyei Kormányhivatal múlt heti koordinációs értekezletén elhangzott, hogy a napokban kerül helyére a kápolna melletti torony újjáépített 25 tonnás sisakja és a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja.

A beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat, hiszen  a kastélyt 1875 és 1879 között egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének és az országnak (báró Wenckheim Béla vármegyei főispán, belügyminiszter és miniszterelnök is volt).

Félúton tart a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása

Fotó: NÖF

Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban épített kastély felújítását az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forinttal támogatja, amelyet a kormány 1 milliárd 734 millió forinttal egészít ki.

Az első ütemben – amelyről itt írtunk bővebben – megújul a főépület, a torony, kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is. Megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése, a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre.

A tanácskozáson elhangzott, hogy bár nem a kastélyfelújítás szerves része, de a Modern Városok Programban mintegy 2,2 milliárd forintból 20 kilométer hosszúságú „Wenckheim-kerékpárút” létesül, amely négy Békés megyei Wenckheim-kastélyt köt majd össze: a szabadkígyósit, a gyulait, a gerlait és a póstelekit.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országosan összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a sümegi vár

2020. június 12.