Nem oldja meg a fővárosi hajózás problémáit, ha kevesebb lesz a kikötő – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. április 22. 15:17

A főváros redukálná a budapesti kikötőhelyeket, azonban a hajós szervezetek és a beutaztatók képviselői is ellenzik a drasztikus csökkenést. Tóth Mihály, a Személyhajósok Szövetségének szóvivője beszélt a problémákról a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Felkavarta az állóvizet a fővárosi önkormányzat terve a budapesti belvárosi hajókikötők számának korlátozására. A legnagyobb viták az újlipótvárosi partszakaszról szólnak, ahol a meglévő 24 kikötőből csak 9 maradna a rendezés után.

Tóth Mihály, a Személyhajósok Szövetségének szóvivője a rádióinterjúban kiemelte, a hajózás szerves része Budapestnek, de a legtöbb fővárosi lakó inkább csak látványként éli meg a hajókat, keveset utaznak velük.

A kérdésre, hogy pontosan mi az igazi probléma a fővárosi hajózással, Tóth Mihály elmondta: Budapestnek nem kevesebb, hanem több kikötőre lenne szüksége. A kikötőhelyek számának drasztikus csökkentése a Duna belvárosi szakaszán azt eredményezné, hogy a hajók feltorlódva állnának a vízen járó motorral, ami még nagyobb zaj- és levegőszennyezést okozna. A szóvivő hozzátette, a járművek közötti manőverezés a közlekedésbiztonsági kockázatot is megnöveli.

Féltik a budapesti hajózást a szakmai szervezetek

Fotó: 123rf.com

 

 

Tóth Mihály hangsúlyozta, történelmi jellegű probléma, hogy Budapesten ennyire közel épültek a házak a folyóhoz, azonban ez nem jelenti azt, hogy a hajózást korlátozni, tiltani kellene, elvégre nem fogják a budapesti szakaszt átugrani a járművek – fogalmazott. Javítaná a helyzetet, ha a hajóstársaságok nem csak egy évre kapnák meg a parthasználati engedélyt, ugyanis ilyen rövid időszakkal nem lehet megfelelően gazdálkodni. Ha a társaságok hosszú távra tudnának tervezni, úgy könnyebben felújíthatnák a kikötőket, fejleszthetnék a szolgáltatásokat – tette hozzá.

A teljes beszélgetés, amelyet Érczfalvi András még a hajós szolgáltatók április 20-ai békés demonstrációja előtt készített, itt hallgatható meg: