Németországban továbbra is kötelező a maszk a repülőjáratokon és a reptereken

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 19:13

Az EU-s ajánlás ellenére Németország ragaszkodik a maszkhoz, a kötelezettség minden Németországból felszálló, illetve ott leszálló repülőjáratot érint.

Bár az Európai Unió ajánlása szerint május 16-tól nincs maszkviselési kötelezettség az európai repülőtereken és repülőjáratokon, Németország – Olaszországhoz hasonlóan – továbbra is ragaszkodik a sokak által gyűlölt ruhadarabhoz.

A kötelezettség a német szövetségi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is minden Németországból felszálló, illetve ott leszálló repülőjáratot érint. A ki- és beszállás, valamint a teljes utazás közben FFP2- vagy orvosi maszkot kell viselniük az utasoknak és a személyzetnek. A maszkot csak étkezés és ivás közben szabad levenni. A szabály nem vonatkozik a hat éven aluli gyerekekre. A minisztérium szerint a szabály megfelel az új EU-s ajánlásoknak is – írja a fvw.de a dpa híre alapján.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az uniós könnyítéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a maszkviselésre vonatkozó konkrét előírás az indulási és célországok, valamint a légitársaságok saját szabályai szerint ettől eltérő lehet. Az ajánlás szerint a maszk viselését azokon a járatokon kell szorgalmazni, amelyek olyan országot vagy régiót érintenek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a védőeszköz hordása. Németországban jelenleg szeptember 23-ig írja elő a járványvédelmi törvény szövetségi szinten a maszkok viselését a repülőgépeken és a távolsági vonatokon, a helyi közlekedésre vonatkozó szabályokat az egyes tartományok hozzák meg.

Németország egyelőre nem törli el a maszkviselési kötelezettséget a reptereken és a repülőgépeken

Fotó: 123rf.com

A német szövetségi kormány döntését a DRV Német Utazási Szövetség és légi utazási szervezetek is kritizálták. Norbert Fiebig, a DRV elnöke szerint az emiatt kaotikussá váló szabályokat egy európai utazó sem tudja majd követni. A szövetség attól is tart, hogy a helyzet elveszi az épp csak feltámadt kedvet az utazástól.

Pedig egyáltalán nincs szó arról, hogy az európai uniós ajánlás nyomán a németeken kívül minden járaton feloldanák a maszkviselési kötelezettséget. A Ryanair megjelentetett egy listát, amelyen 15 olyan tagállam szerepel, ahol továbbra is kötelezően hozzátartozik a maszkviselés a járványügyi prevencióhoz. A listán Németország és Olaszország mellett többek között Spanyolország, Görögország és Portugália is szerepel.

Bár Volker Wissing német szövetségi közlekedési miniszter támogatná a maszkviselési kötelezettség eltörlését a közlekedési eszközökön, Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint az ország a még mindig magas esetszám miatt nem tart ott, hogy a tömegközlekedésben le lehessen mondani a maszkról.