Újra szolgálatban áll a Balatonon a 111 éves Jókai hajó

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 11:17

Visszanyerte eredeti színvilágát és külsőre is az egységes nosztalgiahajó-flotta tagja lett a Jókai. Az újra a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonába került hajóval a nagyközönség május elsején − a korábbi évekhez hasonlóan − Balatonfüreden találkozhat, ahol sétahajóként üzemel majd.

Kalandos történelmét követően, a 85 utas befogadására alkalmas hajót 2023 végén vásárolta „vissza" a Balatoni Hajózási Zrt. A hajózási szezonra felkészítő munkálatok 2024 elején kezdődhettek meg, ezek során javították a villamos hálózatát, és új festést is kapott a Jókai.

A 111 éves hajóval a nagyközönség május elsején Balatonfüreden találkozhat

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A felkészítési és felújítási munkálatokat követően május 1-jén mutatkozik be újra a nagyközönségnek. Az érdeklődők a korábbi éveknek megfelelően Balatonfüreden találkozhatnak majd a hajóval, ahol sétajáratokat teljesít majd, illetve a BAHART flotta többi tagjával együtt rendezvényekre is igénybevehető lesz.

„Terveink szerint a későbbiekben folytatódnak majd a mosdók, burkolatok, farészek esztétikai, állagmegóvási munkálatai, valamint tervezzük a hajó műszaki felújítását is" – emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója. Várhatóan a következő években kiépül az orrsugár kormány, sor kerül a segédgép, a tartályok, csővezetékek cseréjére és megújul majd a hajtás és kormányrendszer is.

Új festést is kapott a Jókai

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A 32 méterhosszú, 5 méter széles Jókai az ötödik balatoni gőzhajó volt. Budapesten, az Óbudai Hajógyárban készült, innen alkatrészenként szállították Siófokra, ahol összeszerelték, majd 1913. júniusában vízre bocsátották.

Tomaj, a Balaton új katamaránja áprilisban ingyenes sétahajózással mutatkozott be.