A vonatjegyárak emelésével korlátozza a túlturizmust a festői olasz úti cél

Forrás: turizmus.com

 2024. május 01. 11:04

Az olaszországi Cinque Terre különböző eszközökkel próbálja kezelni a turisták áradatát.

A népszerű olaszországi úti célok évek óta próbálnak védekezni a túlturizmus ellen. Velence meglépte azt is, hogy a zsúfoltabb napokon belépődíjat szed az egynapos látogatóktól, a lagúnák városának példáját követve pedig a Comói-tónál is gondolkodnak hasonló intézkedés bevezetésén. Most pedig a Ligur-tenger partján található Cinque Terre hozott intézkedéseket a turisták áradatának hatékonyabb kezelése érdekében.A látogatók számát többek között magasabb árakkal próbálják korlátozni. Ez azt jelenti, hogy a vonatjegyek árát jelentősen megemelték, hétvégenként, ünnepnapokon és általában nyáron kétszer annyiba kerül a jegy a vidék festői falvai között közlekedő vonatokon, mint eddig. A Riomaggiore és Manarola közötti, hat kilométeres távra például a korábbi öt euró helyett tíz euró a tarifa, kivéve a helyi lakosoknak, akik kedvezményt kapnak.

A duplájára drágult a vonatjegy a Cinque Terre festői települései között

Fotó: 123rf.com

És ez még nem minden: a Cinque Terre Nemzeti Parkban az olasz munkaszüneti napok környékén reggel 9 órától délután 2-ig egyirányúsítják a régió egyik legnépszerűbb túraútvonalát, a Sentiero Verde Azzurrót. A tavaly tesztelt szabály a Monterosso és Vernazza közötti szakaszra vonatkozik. A monterossói bejáratnál egyebek mellett azt is ellenőrzik, hogy a kirándulók megfelelő cipőt viselnek-e a meredek ösvényeken történő túrázáshoz. Ha túl nagy a tömeg, akkor egy másik útvonalra irányítják át a látogatókat.

A hatóságok első értékelései pozitívak. Mint Donatella Bianchi, a nemzeti park elnöke elmondta, személyesen ellenőrizte az intézkedéseket az érintett szakaszon, és „rendezett, tisztelettudó turizmust” látott, „ami jó a Cinque Terrének”.

A nemzeti parkban az év 19 napján vannak érvényben az új szabályok – írja a Travelnews.