Olaszország megnyitja határait, június 3-tól mehetünk nyaralni

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. május 17. 17:31

Hétfőtől enyhülnek a korlátozások és újraindul az élet Olaszországban. Június 3-án pedig megnyitják a határokat az Európai Unió országaiból érkezők előtt.

Olaszország készen áll az újraindulásra az óvatosság jegyében – jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök az ország május 18-i újranyitása előtti szombat esti sajtótájékoztatóján.

Az olaszok tartományok közötti mozgását június 3-tól engedélyezik, és ugyanekkor Olaszország megnyitja határait az Európai Unió, illetve a schengeni övezet állampolgárai előtt. Ezen országok polgárainak a belépés után nem kell karanténba vonulniuk, én nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól. Más országokból továbbra is tilos lesz a belépés Olaszországba.

A határnyitásra az olaszországi idegenforgalom talpra állítása miatt van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Így indul újra az élet Olaszországban

Május 18. hétfőtől újraindul az élet Olaszországban, több mint két hónap után engedély nélkül lehet mozogni, közlekedni a tartományokon belül. Engedélyezett lesz a barátok közötti találkozás, de a csoportosulás elkerülésével.

Megnyitják a kereskedelmet, vendéglátást, szállodákat, piacokat, játszótereket, strandokat, múzeumokat és templomokat is. Kötelező lesz a szájmaszk használata, többek között az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a taxikban, valamint a strandok és a szállodák közös tereiben is.

Fel lehet keresni a hétvégi házakat, kötelező lesz a helyfoglalás a múzeumokban és strandokon is, amelyeknek 14 napig meg kell őrizni a vendégek névsorát. Nem engedélyezettek a büféasztalok, a kávéházakban és a fodrászatokban a közös újságok olvasása, készpénz helyett kártyahasználatot szorgalmaznak.

Június 3-tól fogadják az Európai Unió tagországaiból érkező turistákat

Fotó: 123rf.com

A római kormány legalább egy méterben szabta meg a személyek közti biztonsági távolságot, amit helyszűke miatt számos üzlethelyiség, presszó, fodrászat sem tud betartani. Az óvintézkedéseket betartó munkaadókat nem terheli polgári és büntetőjogi felelősség az alkalmazottak vagy vendégek esetleges fertőződése esetén, a szabálysértőket 400-tól 3000 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

A mintegy 350 ezer olaszországi kereskedelmi, vendéglátási, idegenforgalmi, szolgáltatási vállalkozást tömörítő Confesercenti adatai szerint tíz üzlethelyiségből hétfőtől csak hat fog újranyitni. A több hetes bevételkiesés miatt nem minden vállalkozás képes újraindulni a fertőtlenítés, valamint az óvintézkedések költségeit is kifizetve. Az olasz szállodások szövetsége úgy számolta, hogy külföldi turisták nélkül 60 százalékkal esik vissza a szállodák forgalma.
Országos és helyi szinten folyamatosan ellenőrzik a járványgörbe alakulását, és szükség esetén a korlátozások azonnali visszaállítását rendelik el – hangsúlyozta a miniszterelnök. Olaszországban eddig több mint 225 ezer embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, közülük majdnem 32 ezren haltak meg. A gyógyultak száma átlépte a 125 ezret. A mindennapi élet hétfőre tervezett újraindulása előtt a járványgörbe lefele ível az országban, kivételt továbbra is a gócpont Lombardia jelent.

Pénteken megírtuk, hogy Szlovéniában hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány, és május 31-től korlátozás nélkül utazhatnak be az Európai Unió, köztük Magyarország állampolgárai.