Orbán: Bértámogatás a buszosoknak, csökken a kkv-k iparűzési adója

Forrás: turizmus.com

 2020. december 19. 13:21

Négy új gazdaságvédelmi lépést jelentett be a miniszterelnök: a hitelmoratórium meghosszabbítását, bértámogatást a buszos vállalkozásoknak, a kkv-k iparűzési adójának felére csökkentését és kedvezményes felújítási hitelt a családoknak.

A járvány nemcsak az emberek egészségét, hanem a gazdaságot is megtámadta, ezért az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell – mondta Orbán Viktor szombati Facebook-videójában.

Ennek érdekében négy intézkedést jelentett be:

1. A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabbítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki törleszteni akarja a részleteket.

2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával és a járulékfizetés elengedésével támogatja a kormány. A bértámogatást és a járulékfizetés elengedését a vendéglátóhelyek és szállodák mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

3. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok helyzetét egyenként tekintik át.

4. A gyereket nevelő és váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végén vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

A turistabuszosok támogatásának érdekében a múlt héten nyílt levélben fordultak a kormányhoz a fuvarozói érdekképviseletek, miután a pénzügyminiszter bejelentette, hogy a bértámogatást kiterjesztik a szálláshelyekre és az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is.

(Nyitókép: kormany.hu)