Orbán: Korlátozni kell az Európán kívüli utazásokat (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. február 26. 09:13 / Utoljára frissítve: 2021. február 28. 17:08

Az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell a koronavírus-járvány erőteljes felfutása miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki rádióinterjújában.

A kormányfő szerint az elkövetkezendő egy-két hét kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben, és a vírus harmadik hulláma miatt elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken szigorítsanak.

A műsorvezető a jelenleg érvényben lévő és március 15-ig meghosszabbított járványügyi korlátozások kapcsán megkérdezte, hogy szükség van-e újabb szigorításra? Orbán Viktor válaszában azt mondta, ez az a helyzet, mikor az egyik szemünk nevet, a másik sír, hiszen egyfelől van vakcina, halad az oltás, lehet gondolkodni a korlátozások feloldásáról, közben viszont átmenetileg, 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakasz következik, ezért nagyon fegyelmezetten be kell tartani a fennálló korlátozásokat. Vannak javaslatok a szigorításra, ezeket meg kell fontolni, és következő néhány nap adatának függvényében lehet dönteni – mondta.

Ahol biztosan lépni fog a kormány, az az Európán kívüli utazási szabályok szigorítása.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban jelentette be, hogy szigorítani fogják az utazási szabályokat

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A miniszterelnök elmondása szerint érezhető számban megjelentek olyanok, akik egzotikus utazásokhoz szükséges oltásra jelentkeznek. Ugyan üzleti céllal lehet utazni, Orbán Viktor azonban utalt arra, hogy ezt vélhetően többen kijátsszák, „okosban kitalálják, hogy ők üzleti tevékenységet végeznek", de valójában afrikai nyaralásra mennek, ami most olcsóbban elérhető – viszont ezekkel az utakkal az állampolgárok azt is kockáztatják, hogy behozzák a vírus gyorsan terjedő afrikai mutációját az országba – hangsúlyozta.

A vírus következő hetekben várható felfutása is a gyorsan fertőző mutációkhoz köthető, így ha még bejön egy újabb variáns is, "akkor kész vagyunk" – fogalmazott a miniszterelnök.

Ezért felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzon ki "nagyon szigorú szabályokat" az Európán kívüli utak korlátozására – mondta.

Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutációk miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy jelenleg minden országnak magát kell megvédenie, így ebben a helyzetben semmi értelme uniós kötelezettségszegési eljárásokat indítani a határok lezárása miatt egyes országok ellen.

*

FRISSÍTÉS:

Új országlista készül az üzleti utazók mentességéről

Orbán Viktor pénteki bejelentése után a Magyar Közlönyben szombaton megjelent 88/2021. (II. 27.) rendelettel a kormány módosította a tavaly szeptembertől hatályos, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletét. Mint ismeretes, eddig a gazdasági, illetve üzleti célú utazások után az országba történő belépéskor az utazók általánosan mentesültek a kötelező 10 napos karantén alól.

A március 1-jétől életbe lépő új szabályozás szerint ez a mentesség az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok és az Egyesült Királyság irányából továbbra is fennmarad az üzleti utazók számára.  Az egyéb, lényegében az Európán kívüli országok vonatkozásában a külügyminiszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza majd meg azoknak az államoknak a körét, ahonnan érkezve megmarad az üzleti utazók mentessége a karantén alól. A többi országból hazatérőkre ugyanúgy vonatkozik majd a tíznapos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti út tényét.