Rendkívüli állami támogatást kap a debreceni reptér a járvány miatt

Forrás: turizmus.com

 2020. november 25. 16:27

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a Debreceni Nemzetközi Repülőtér 730 milliós forintos támogatásáról döntött a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Debrecen Nemzetközi Repülőtér koronavírus-járvánnyal összefüggő támogatásáról döntött a kormány.

A határozatból kiderült, hogy a kormány egyetért a debreceni repülőtér működtetéséhez szükséges egyszeri 365 millió forint támogatás biztosításával, emellett a repülőtér egy járatindítási támogatási programot is kidolgozhat, ehhez további 365 millió forint támogatást kap.

A kormány felkérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a működtetéshez nyújtandó támogatás rendelkezésre bocsátása előtt a szükséges notifikációs eljárás lefolytatásával kapcsolatos intézkedéseket tegyék meg. Erre valószínűleg azért van szükség, mert az Európai Unió szigorú szabályokhoz köti a repülőterek, légitársaságok állami támogatását – írja a dehir.hu.

A repülőteret üzemeltető, az önkormányzat többségi tulajdonában lévő Debrecen International Airport a koronavírus megjelenése előtt még abban bízott, hogy a 700 ezret is meghaladhatja az idei utasforgalom.

Jelenleg nincs menetrend szerinti személyforgalom a reptéren, a Wizz Air menetrendje szerint decemberben terveznek újraindítani három járatot (Eindhoven, London, Párizs). A repülőtér üzemeltetője próbálja pótolni a kieső bevételeket, most is számos gépet parkoltatnak a légitársaságok Debrecenben, s elindult a cargo forgalom is – tudósít a helyi média.

Jelenleg nincs menetrend szerinti személyforgalom a debreceni reptéren, a Wizz Air decemberben tervez újraindítani három járatot

Fotó: Debrecen Airport Facebook-oldala

Vajda János, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezető igazgatója a Debrecen Televíziónak úgy nyilatkozott, a repülőtér készen áll arra, hogy újrainduljanak a menetrend szerinti járatok. Tájékoztatása szerin idén eddig 120 ezer utas fordult meg a légikikötőben, hasonló a visszaesés, mint a teljes szektorban a világban.