A 700 ezret is átlépheti az utasforgalom idén a debreceni reptéren

Forrás: turizmus.com

 2020. február 20. 12:05

Januárban 22 százalékkal nőtt az utasforgalom a debreceni repülőtéren 2019 januárjához képest, és ezt az ütemet akarják tartani egész évben.

Tavaly 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben, 2020-ban ez a szám meghaladhatja a 700 ezret – mondta Vajda János, a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. ügyvezető igazgatója a dehir.hu beszámolója szerint.

Vajda János kiemelte, Debrecen önkormányzata – mint többségi tulajdonos – stratégiai partnerként tekint a repülőtérre, ennek is köszönhetően tavaly számos olyan fejlesztést tudtak megvalósítani, melyek növelték az utasok komfortérzetét. Idén törekednek a színvonal további növelésére, illetve olyan nagyobb beruházásokat készítenek elő, melyeknek köszönhetően jelentősen átalakul majd a légikikötő.

A fejlesztéseknek köszönhetően tovább nőhet a forgalom

Fotó:  debrecen.hu

Egy tervpályázatot készítünk elő az új terminálra, ezzel párhuzamosan a futópályát is szeretnénk felújítani. Ezek egyesével is nagy beruházások lennének, a kettőt párhuzamosan futtatni pedig óriási szakmai kihívás, de azt gondolom, hogy ez fogja biztosítani, hogy regionálisan versenyképes legyen a debreceni repülőtér – fogalmazott Vajda János.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy az új terminállal akár 2-2,5 millió utast is ki tudnának szolgálni évente.A futópálya jelenlegi állapotával tudják fogadni azokat a gépeket, melyekkel jelenleg a legtöbben utaznak, de mivel a légitársaságok folyamatosan fejlesztenek, így erre fel kell készülni. Emellett a cargo forgalom elindulását, a teherszállító repülőgépek fogadását is lehetővé tenné a jobb minőségű futópálya.

 

A charterszezon is jónak ígérkezik

Vajda János szerint az új úti cél, Kefalonia mutatja, hogy az utazásszervezők bíznak a debreceni repülőtérben. Idény nyáron Kefalonia mellett biztosan utazhatnak majd a debreceniek charterjárattal a szintén görögországi Zakintosz szigetére. 2020-ban is indul majd járat Törökországba, a Földközi-tenger egyik öblének partján fekvő Antalya városába. Szintén megvan már a megállapodás a bulgáriai charterről, a Fekete-tenger partján fekvő Burgasz városába mennek majd a gépek. Ezen túl megkötötték a megállapodást az egyiptomi charterjáratról is, így indítanak gépeket Debrecen és Vörös-tenger partján fekvő Hurghada között.

Az ügyvezető elmondta, már nem csak Kelet-Magyarországról és Romániából vannak utasaik nagyobb létszámban, hanem egyre többen jönnek Szlovákiából és Ukrajnából. A repülőtér kimutatásai szerint egyébként tavaly 136 különböző ország állampolgárai látogattak Debrecenbe repülőgéppel.