Retró hangulat, színváltó jégkocka és felvonó is lesz a Deák téri metróállomáson

Forrás: turizmus.com

 2023. január 19. 18:25

"Kortárs retró" hangulatú lesz a Deák Ferenc téri metróállomás, ahol színek segítik majd a tájékozódást; a sárga, kék, türkiz, fehér csőszerű terek a csúszdaparkok világát idézik – tudatta a BKV Zrt.

A 3-as metró vonalán hétfő kora délután nyitják meg az utasforgalom előtt a Ferenciek tere és a Deák Ferenc téri állomást.

A BKV tájékoztatása szerint az aluljáróból nyíló Deák Ferenc téri állomás bejáratában sárga szín fogadja az utasokat, akik a mozgólépcsőn leérve az átszállószint modern csarnokába érkeznek. A melegszürke falburkolat, a szabadon lebegő, különös lámpatestek látványa és a tágas tér szokatlan az M3 metróállomások területén – írták.

A metrólejáratnál sárga szín fogadja majd az utasokat

Fotó: m3felujitas.hu

A hosszú mozgólépcső eredetileg világos burkolatát a felújítás után az élénk, égkék szín határozza meg. A peronszinten megmaradtak a jól ismert csempefalak, az oszlopokat fehér kismozaik burkolja, a kábeltakaró pedig türkiz árnyalatú.

Az M2 és M3 metróvonalakat összekötő folyosó korábban szögletes térszerkezete futurisztikus formát és szintén türkiz burkolatot kapott – a hetven méter hosszú folyosón naponta annyi ember halad át, mint Eger lakossága – emelte ki a BKV. A teret a természetes fény beáramlását megidéző világító felületek teszik barátságossá.

"Kortárs retró" hangulat a Deák téren

Fotó: m3felujitas.hu

Az állomás akadálymentesítését nagy kapacitású felvonó biztosítja. A lifthez új alagút vezet, burkolata fehér színe az újonnan épített szerkezetet jelképezi. Az állomás így már három kijárattal rendelkezik, az Andrássy út tengelyébe illeszkedő üvegburkolatú építmény nappal "színváltó jégkockaként, éjszaka rizspapír lámpásként" jelöli a metróállomás új bejáratát – közölték.

A BKV tájékoztatása szerint az állomás építész tervezője Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs és Hargitai Bence. Az építészeti koncepciót ebben a videóban mutatják be: