Jogsértési eljárást indítana az Európai Bizottság az amszterdami járatkorlátozás miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 17. 11:59

Mégsem korlátozzák az amszterdami Schiphol repülőtéren a le- és felszállások számát a 2024-es nyári menetrendben. Az Európai Bizottság ugyanis bejelentette: kifejezetten fenntartja magának a jogot, hogy ebben az ügyben jövőre jogsértési eljárást indítson Hollandia ellen.

A holland kormány döntése értelmében a Schiphol repülőtérnek a zajterhelés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a jövő évi nyári menetrendtől kezdődően a jelenlegi évi legfeljebb 500 ezerről 460 ezerre kellene korlátoznia a járatmozgások számát.

Ebből azonban egyelőre nem lesz semmi. Mark Harbers holland külügyminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság álláspontja miatt új értékelést kellett készítenie. Ezért a tervezett csökkentés első szakasza nem lép hatályba 2024. március 31-én. A csökkentéshez azonban továbbra is ragaszkodni fog, a második szakaszon túl is – mondta.

A miniszter Adina-Iona Vălean közlekedésért felelős biztos levelére utalt, amelyben a biztos az 1. szakasszal kapcsolatos aggályait fejezi ki. A levél szerint az Európai Bizottság kifejezetten fenntartja magának a jogot, hogy ebben az ügyben jövőre jogsértési eljárást indítson Hollandia ellen.

A jövő nyári menetrendben még nem csökkentik a járatmozgások számát az amszterdami repülőtéren

Fotó: 123rf.com

A KLM holland királyi társaság pozitívan reagált a hírre, szóvivőjük szerint ez fontos lépés annak érdekében, hogy elkerüljék a megtorló jellegű intézkedéseket, és továbbra is tudjanak repülni az USA-ba. A Jetblue amerikai légitársaság ugyanis nyomást gyakorol az USA külügyminisztériumára, hogy korlátozza a KLM tevékenységét az Egyesült Államokban, miután elveszítette a 2024 nyarára szóló résidőit Amszterdamban.

A Schiphol repülőtér ezzel szemben csalódottságának adott hangot „amiatt, hogy a repülőtér környékén élők fogják a rövidebbet húzni”. Közlésük szerint a lakosok terheit érezhetően csökkenteni kell, és a Schiphol éjszakai lezárásának ügye most még sürgetőbb lesz. Ez a magánrepülőgépek és a leghangosabb repülőgépek tilalmára is vonatkozna – írja az aerotelegraph.com.