Hollandia korlátozhatja a járatok számát az amszterdami repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2023. július 10. 16:44

Jogszerű az a holland kormányrendelet, amely korlátozza a járatok számát az amszterdami repülőtéren – döntött egy amszterdami bíróság pénteken.

Hollandia korlátozhatja a le- és felszállások számát az amszterdami Schiphol repülőtéren – mondta ki egy amszterdami bíróság pénteken, jogszerűnek nyilvánítva az ezzel kapcsolatos kormányrendeletet – írja az aero.de a dpa híre alapján.

A bíróság egy közigazgatási bíróság ezzel ellentétes határozatát helyezte hatályon kívül. A határozatot egy több légitársaság által indított perben mondták ki még áprilisban.

A holland kormány korábban úgy döntött, hogy a Schiphol repülőtérnek a zajterhelés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében novembertől a jelenlegi évi legfeljebb 500 ezerről évi 460 ezerre kell korlátoznia a járatok számát, jövőre pedig 440 ezres felső korlát lép érvénybe.

Az amszterdami bíróság indoklása szerint a kormány ezzel a rendelettel sem nemzeti, sem európai jogszabályt nem sért. A rendelet egyúttal véget vet annak a 2015 óta folytatott gyakorlatnak, amely szerint a zajvédelmi okokból ténylegesen engedélyezettnél több járatot tűrnek meg a repülőtéren. A légitársaságoknak nincs joguk tovább fenntartani ezt a törvényellenes helyzetet.

A holland kormány rendelete korlátozhatja a járatok számát Schipholon

Fotó: jvdwolf/123rf.com

A járatszám tervezett korlátozása miatt a KLM Holland Királyi Légitársaság négy másik vállalattal együtt indított pert arra hivatkozva, hogy a kormány a rendelet meghozatala előtt nem vizsgált meg további alternatívákat. A légitársaságok meg voltak győződve róla, hogy a zajterhelést és a szén-dioxid-kibocsátást a jelenlegi járatszám mellett is tudják csökkenteni.

A különböző érdekeket mérlegelve a bíróság jelentős súllyal vette figyelembe a környéken élők aggályait. A légitársaságok által elszenvedett kár, valamint a repülőtér és az utasok érdekei a bíróság szerint kisebb súllyal esnek a latba.