Sikeresen lobbizott a MUISZ: árrésadózás elhalasztva

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 10:37

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége sikeresen lobbizott annak érdekében, hogy a beutaztató irodákat hátrányosan érintő áfarendelkezés csak 2021-től lépjen életbe.

A MUISZ közleményben tudatta, hogy Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló 2018. évi LXXXII. törvény rendelkezései alapján kikerül az áfatörvényből (2007. évi CXXVII tv.) az eddigi utasdefiníció és mindenki utasnak minősül majd az utazásszervezési szolgáltatásoknál. Mindez azt eredményezi, hogy a beutaztató irodák nem alkalmazhatják külföldi partnereik (olyan adóalanyok, akiknek továbbértékesítési céllal értékesítenek) felé a fordított áfaelszámolást.

A szövetség a jogszabály elfogadását követően a Pénzügyminisztériumhoz fordult és sikerült elérniük, hogy a rendelkezés hatálybalépése 2020. január 1. napjáról 2021. január első napjára módosuljon.

Az áfatörvény 2019. július 12-én elfogadott módosításai között szerepel a beutaztató irodák számára fontos, hatálybaléptetésre vonatkozó rendelkezés.

Örülhetnek a beutaztatók

Fotó: pixabay

A MUISZ ugyanis azóta, hogy a 2019. évre vonatkozó 2018. őszén megjelent adócsomag napvilágot látott, és ebből kiderült, hogy uniós elvárásra 2020-tól a viszonteladóknak értékesített utazási csomagok esetében is kötelezően árrésadózást kell majd alkalmazni, erőteljes lobbizásba kezdett annak érdekében, hogy ez a szabály csak a lehető legkésőbb kerüljön Magyarországon bevezetésre, de semmiképpen sem korábban, mint a térség többi országában.

Korábban itt írtunk arról, hogy a 2020-as bevezetés milyen súlyos hatással lenne a beutaztató irodák gazdálkodására.

A kitartó lobbitevékenységnek köszönhetően bekerült a július 12-én megszavazott 2019. évi nyári adócsomag-tervezetbe, hogy az utas áfatörvényben szabályozott fogalma nem 2020, hanem csak 2021. január elsejétől veszti hatályát, ezáltal csak ettől a naptól kezdődően lesz kötelező az utazási csomagok esetében a viszonteladók számára is árrés áfát alkalmazni. Ezzel összhangban az utas nyilatkoztatási kötelezettség is csak 2021-től szűnik meg.

Ezzel a szövetség elérte minimális célját és tovább küzd annak érdekében, hogy a változások hatálybalépésére ne kerüljön hamarabb sor, mint a többi érintett országban, vagyis egyidőben történjenek meg az adóváltozások, ezzel elősegítve a viszonylagos versenysemlegesség érvényesülését – zárul a MUISZ közleménye.