Spanyolország is be akarja tiltani a rövid távú belföldi repülőjáratokat

Forrás: turizmus.com

 2023. november 13. 11:28

Követné a francia példát Spanyolország: az új kormány betiltaná azokat a belföldi repülőjáratokat, amelyeknek van megfelelő vasúti alternatívájuk.

Franciaországban májusban tiltották be azokat a belföldi repülőjáratokat, amelyek kevesebb mint két és fél órás vonatozással helyettesíthetőek. Többek között Párizsból Bordeaux-ba sem lehet már repülőgéppel utazni.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a baloldali Sumar párt október végén megállapodott az új kormánykoalíció létrehozásáról, és megegyezett a légi forgalom korlátozására vonatkozó javaslatról is. „Spanyolországnak zöld forradalomra van szüksége. Vezető szerepet kívánunk betölteni a megújuló energiák területén. Nincs B bolygó. A környezet a gazdaság jövője” – nyilatkozta egy lapnak Yolanda Díaz megbízott alelnök.

Az intézkedés több barcelonai járatot is érinthet

Fotó: 123rf.com

Csak azokat a légi járatokat fogják törölni, amelyek kevesebb mint két és fél órás vonatúttal helyettesíthetőek. Egy tanulmány szerint 11 légi útvonal egyszerű megszüntetésével a belföldi járatok károsanyag-kibocsátása a spanyol szárazföldön 30-40 százalékkal, az ország légiközlekedésének egészére vonatkozó károsanyag-kibocsátás pedig 10 százalékkal lenne csökkenthető.

Az intézkedés többek között a Madrid és Barcelona, Alicante, Málaga, Pamplona, Santiago de Compostela és Valencia, valamint a Barcelona és Valencia közötti járatokat érintheti.

Hogy mikor lép hatályba a rövid távú belföldi járatokra vonatkozó tilalom, még nem ismert – írja a reisereporter.de.