Szabad az út Ausztriába, hétfőtől eltörlik a határon a 3G-szabályt

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. május 14. 12:49

Május 16-tól Ausztria határain a belépésnél már nem tartanak járványügyi ellenőrzést: az úgynevezett 3G-szabályt és az ezzel összefüggő ellenőrzést felfüggesztik a szövetségi egészségügyi miniszter által frissen kiadatott rendelet értelmében.

Hétfőtől kezdve Ausztriába már anélkül is be lehet utazni, hogy igazolnunk kéne a koronavírus elleni védettségünket, vagy ennek hiányában érvényes tesztet kéne bemutatni. A döntést a kedvező hazai és nemzetközi járványügyi adatokkal indokolták az osztrák hatóságok - számol be róla a GD-Consulting blogja.

Az ausztriai turisztikai szakmai szervezetek és a gazdasági kamara (WKO) üdvözölte a régóta várt döntés meghozatalát. „Örömteli, hogy ismét úgy utazhatunk, ahogy ezt a járvány előtt tehettük" – hangoztatta Georg Kadanka, a WKO utazási irodai tagozatának elnöke. Mint arról korábban hírt adtunk a WKO hetek óta erőteljesen követelte, hogy az egészségügyi miniszter vonja vissza a beutazási korlátozást, ellenkező esetben arányossági eljárás keretében jogi úton fogják ezt kikényszeríteni. Érvelésük szerint az aránytalanul szigorú járványügyi szabályozás jelentős versenyhátrányt okozott mind az osztrák utaztatási szektor, mind pedig a szálláshely-szolgáltatók számára.

Ausztria május 16-tól sehol sem alkalmazza a 3G-szabályt

Fotó: 123rf.com

A szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben már április közepétől eltörölték a 3G-szabályt, így mostantól turistaként Ausztriában sehol sem kell 3G-szabály alapján járványügyi kontrollal számolni. A hatályos szabályozás értelmében a közösségi közlekedési eszközökön, élelmiszert áruló boltoknak, patikákban, benzinkutaknál, továbbá az egészségügyi intézményekben az FFP2-maszk viselése még midig kötelező.

A döntés minden bizonnyal összefüggésben állhat azzal, hogy Bécsben május 16-án kezdődik az osztrák turizmus legnagyobb éves seregszemléje az Osztrák Turizmusnapok (ÖTT), illetve az ennek keretében megrendezendő atb nemzetközi turisztikai kiállítás és szakvárás, ahova a világ számos országából várják a meghatározó tour operatorok képviselőit.