Szállodai legek a török tengerparton, amely újra dübörög

Szerző: Joszkin Daniella

Forrás: turizmus.com

 2023. május 18. 11:42

A 2022-ben csúcsokat döntő török turizmus szárnyalása megállíthatatlannak tűnik. A török tengerpart újra a régi, nyüzsgő arcát mutatta a Sun&Fun Holidays Magyarország idei első tanulmányútján, amelyen lapunk munkatársa is ott volt.

A világjárvány, az orosz–ukrán háború, az infláció következményei mellett Törökországot nem kímélték a természeti csapások sem, tavaly erdőtűz, idén földrengés is sújtotta a térséget, viszont még ez sem szegte kedvét az ide vágyóknak – a helyi turisztikai szakembereket is meglepte, hogy nem mutattak visszaesést a foglalások. A tavalyi rekord árbevétel nemcsak a nyári szezon eredménye, a korábban tömegével érkező orosz turisták helyett, az őszi és tavaszi időszakot egyaránt kedvelő német, brit, lengyel, cseh és skandináv térségből ide utazók száma is a többszörösére nőtt.

A hazai utazásszervezők szerint a magyar utasok 80 százalékának még mindig az a leghőbb vágya az úti cél kiválasztásakor, hogy ne kelljen sokat repülni, legyen jó tengerpart, és minőségi all inclusive szolgáltatást nyújtson a szálloda. Ebben pedig Törökországnak egyelőre nemigen akad vetélytársa.

 

Visszatért az élet Antalyába

Hatalmas a nyüzsgés az antalyai reptéren, pezseg az élet az utcákon, mosolyognak az emberek a zsúfolt kávézók teraszán, a bazárokban ismét lehet alkudni (tavalyi ottjártunkkor szinte semmit nem engedtek az árakból), esténként szól az élő zene és beindul a diszkó, egy-egy szállodát már most telt házasra töltenek a nyarat kivárni nem bíró európai, többnyire nyugdíjas korú vendégek, fiatalabb párok és helyi vendégek – mindez tavasz végén.

A korábbi évek óvatos, mérsékelt fordulatszámú lüktetéséhez képest óriási erővel dübörög a turizmus, a felszabadultság és optimizmus mindenhol jelen van. A Covid óta talán most először lesz végre újra egy olyan szezon, amikor mindenki úgy meri elengedni magát, mint régen.

Ebbe a miliőbe csöppentünk bele mi is közel 40 fős csapatunkkal a Sun&Fun Holidays Magyarország idei első tanulmányútján. Egyhetes ottlétünk alatt Kemertől egészen Alanyáig bejártuk a török riviéra 27 kiemelt szállodáját.

A Sun&Fun Holidays Magyarország idei első tanulmányútján delfinekkel is barátkoztunk

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A szakmai helytállás mellett jutott időnk töltekezni is a mediterrán életérzéssel, láthattunk delfin- és fókashowt, smaragdzöld színű, kristálytiszta vizű kanyonban hajókáztunk, és nem maradt el a bazározás, sőt a hamam, azaz az autentikus török fürdő sem.

Az elmúlt években annyi szállodát néztünk meg és annyi „mi teszi boldoggá az utast" információ birtokába jutottunk az utazási irodás csapattagoktól, hogy már szerkesztőségünk munkatársai is szakavatott szemmel értékelik a hoteleket a tanulmányutakon.

Meseszép a Torosz-hegység lábánál található Zöld kanyon

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

Sok minden nyilván ízlés kérdése és valamennyi hely a maga módján egyedi, mégis mindenhol fellelhető egy megkapó látvány, nem feledhető íz vagy olyan átélt élmény, ami felülmúlja a többit, ami leginkább megmarad az emlékezetünkben még akkor is, ha már szállodák sokaságát láttuk.

 

Óriás medence, fenntartható turizmus és Jason Statham

Az első leg élményt ezúttal első szálláshelyünk, az idén áprilisban megnyílt, négycsillagos Balmy Beach Resort kínálta Kemerben. A csak 18 év felettieket fogadó, kisebb méretű hotel két alacsonyabb épületből és néhány medencekapcsolatos szobából áll. Letisztult, modern mediterrán dizájnnal, ökobarát és organikus anyagok felhasználásával készült bútorzatával, kézműves kiegészítőivel már abszolút a legújabb irányvonalat, a fenntartható turizmus trendet követi. Közvetlen tengerre néző parti bárjában este DJ szolgálja a talpalávalót, a koktélválasztékot pedig egy újhullámos koktélstylist álmodhatta meg, mert a tálalás impozáns, az ízvilág pedig kellőképp pikáns, ugyanis a chili, a rozmaring vagy egy keleti fűszer egyikből sem maradhat ki. Első kortyra bár kissé bizarr az élmény, a végére nagyon is kellemessé válik.

Fenntartható kényelem a Balmy Beach Resortban

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A következő leg élményt a repülőtéri közelség miatt igen csak közkedvelt Lara részen fekvő Miracle Resort Hotel adta. A szálloda mottója a nevéhez hűen az Éld meg a csodát! Itt nagyon odafigyelnek a részletekre, a speciális igényekre, különös gondot fordítanak például a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedésére és medencébe való bejutásukra is. Összességében egy nagyon kellemes benyomást keltő szálloda, hangulatos és változatos snack bárokkal teli, virágokkal, bokrokkal, pálmákkal övezett sétányával pedig elnyerte tőlünk a legszínesebb kert díját.

A Miracle Hotel sétánya

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A legnagyobb medence birtokosa címet ugyan több felkeresett szálloda is magának titulálta, de alighanem az óriási területen elhelyezkedő ötcsillagos Granada Luxury Beleket illeti: az itteni medence akkora, hogy körbesétálását kétszer is meggondoltuk, az átúszását pedig meg sem kísérelnénk. Maga a szálloda egy hatalmas labirintus számtalan elágazással, amelyek végén mindig vár egy újabb bár, üzlet vagy szórakozási lehetőség. A gyerek örömére állatkertet formázó hatalmas aquapark, a felnőttek számára elszeparált részen Maldív-szigeteki stílusú, fehér homokos napozó és a medencében cölöpökön álló bungalók állnak rendelkezésre. Elképesztőek a méretek és a távolságok, amit reggel a szobában hagyunk, az tuti biztos, hogy estig ott is marad.

Óriás medence a Granada Luxury Belekben

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A csoport szemfülesebb Instagram-felhasználói kiszúrták, hogy Jason Statham akciófilmsztár a beleki top kategóriás Regnum Carya Golf & Spa Resort edzőterméből posztolt. Mivel csapatunk főleg hölgyekből állt, így óriási lelkesedéssel indultunk a szállodabejárásra annak reményében, hogy elcsípjük a hírességet egy lesifotóra. Sajnos lemaradtunk róla, előző nap távozott, így maradt a hotel, ami önmagában is elég lenyűgöző, hiszen a régió három legexkluzívabb luxushotelének egyikeként tartják számon.

Balinéz stílusú luxusvilla a Regnumban

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

De a luxust is lehet továbbfokozni, legújabb beruházásukat, a balinéz stílusú, télen fűthető luxusvillákból álló, medencerendszerrel körbevett, külön SPA centerrel, perui étteremmel rendelkező új részt még ezen a nyáron megnyitják. A szomszédos szálloda felvásárlásával pedig a legnagyobb területen fekvő luxushotel címére hajtanak. A megvett épület teljes átalakítása már javában zajlik, tetején olyan végtelen hosszúságú, tengerre néző infinity poolt alakítanak ki, amelynek nem lesz párja a térségben.

A tanulmányutak során a szállodák a'la carte éttermeit is van módunk kipróbálni a gálavacsorák alkalmával, ezekben többnyire olasz, mediterrán vagy steak ételkülönlegességet ízlelhetünk meg. Most az ötcsillagos Xanadu Resort Hotel Belek mexikói éttermében viszont olyan tapas válogatást szervíroztak, amire azt mondtuk, hogy ez biztos benne van a minden idők legjobb a'la carte éttermi élményeinkben. A színes házi nachos, fűszeres guacamole, taco és öntöttvas serpenyőben tálalt, sercegő fajitas mennyei ízei egy röpke időre egy másik riviérára repítettek bennünket.

Fajitas a Xanadu Resort Hotelben

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A legnagyobb kedvencünk, a legek legje azonban változatlanul a tavaly megnyitott, az ötcsillagos szállodák között is kiemelkedő színvonalúnak számító Cullinan Belek. Ez a szálloda úgy, ahogy van tökéletes, húsz éve a szakmában dolgozó, több száz szállodát megjárt utazási irodások sem tudtak betelni vele. Ezen a futurisztikus luxus uralta helyen a decens elegancia már nem divat, a személyzet és a vendégek is nagyon lazák, fesztelenek, ezen a szinten már nem igazán flancolnak az emberek. Tavaly volt szerencsénk megélni itt, hogy milyen is az, amikor egy papucsban és köntösben, egy nagyon jó fajta whiskyvel a kezünkben akár egész nap bárhol bóklászhatunk, és a hedonizmus oltárán áldozva csak élvezzük a kivételes ízeket, a zenét, a környezetet.

Kedvenc koktélunk a Cullinanban

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

A különdíjas közönségkedvenc egybehangzóan az egymással szomszédos és átjárható, ötcsillagos Side Royal Style és Palace testvérszállodák, amelyek megkapták tőlünk a legbarátságosabb szálloda elismerés címét. A hotel igazgatója szinte éjjel-nappal bent van az ízlésesen kialakított, rendkívül otthonos szállodában. Mindenkit széles mosollyal üdvözöl, szívvel-lélekkel végzi a munkáját, ami az egész működésre és az ott tartózkodók hangulatára egyaránt kihat. Azért pedig további csillag jár, hogy a szálloda Coffee Shop Company franchise kávézójában korlátlanul ihatjuk a hamisítatlan eszpresszót.

A Side Royal Style és Palace-ban mindig elérhető egy jó kávé

Fotó: Joszkin Daniella / turizmus.com

Ismét bebizonyosodott, hogy a török riviérán már tavasszal olyan élet van, hogy akár megéri lemondani a meleg tengerben való fürdésről, mert cserébe ugyanúgy szinte minden mást megkapunk, mint nyáron, csak sokkal kedvezőbb áron.

***

Köszönjük a Sun&Fun Holidays Magyarország és cégcsoporttagja, a Last Call Travel Kft. meghívását.