Szentgotthárdról rajtol a Tour de Hongrie

Forrás: MTI

 2023. január 11. 13:04

Szentgotthárdról rajtol, Nyugat-Magyarországra koncentrál és Budapestet is érinti a Tour de Hongrie, melyet május 10. és 14. között rendeznek majd meg 44. alkalommal.

"Az elmúlt években olyan rangos mezőny érkezett a Tour de Hongrie-ra, hogy ennél nem tudunk rangosabb mezőnyt összehozni" - nyilatkozta négy hónappal a magyar körverseny startja előtt Eisenkrammer Károly főszervező.

A legutóbbi versenyen például Fabio Jakobsen két, holland honfitársa, Dylan Groenewegen egy szakaszon győzött, ezt követően mindketten nyertek szakaszt a Tour de France-on is.
"Innen nincs hova továbblépni: a szakmai színvonal, a versenyzők pontértéke a legmagasabb, amit el lehet érni a világon, ennek a megtartása lehet a cél jövőben" - szögezte le az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt korábbi kerékpáros.

Ebben sokat segít az, hogy a verseny immár a ProSeries-sorozat része. Ilyen kategóriájú többnapos versenyből az elmúlt években 19-et rendeztek meg Európában, szakmai, biztonsági és média szempontok alapján öt viadal kiesett ebből a körből, és csupán a Tour de Hongrie került be.

Kitért rá, sztárcsapatok is érkeznek a versenyre: kedden jelentették be például hivatalosan is a BORA-hansgrohe szereplését, Groenewegent pedig már név szerint is nevezte a Jayco AlUla.
"Aki 2023 májusában szeretne a világ legjobb sprintereivel meccselni, az nem a Giro d'Italián fog indulni, hanem a Tour de Hongrie-n." - jelentette ki Eisenkrammer.

 

A Tour de Hongrie mezőnye a 2021-es versenyen

Fotó: 123rf.com

Kiemelte annak jelentőségét, hogy a sprinter Karl Ádámot is a soraiban tudó Epronex-Hungary révén ismét van profi - kontinentális szintű - csapata Magyarországnak. Dolgoznak azon is, hogy Fetter Erik (EOLO-Kometa), vagy a korábban győztes Valter Attila (Jumbo-Visma), illetve dobogós Dina Márton (ATT Investments) csapata is itt legyen.

"Az a furcsa helyzet állt elő, hogy Tour de France-szakaszgyőzteseket korábban tudunk szerződtetni, mint magyar sztárokat" - fogalmazott Eisenkrammer.

Tavaly az ötnapos Tour de Hongrie négy etapja szólt a sprinterekről, ezúttal egy kicsit szeretnék a kerékpársport egy "másik arcát is kihangsúlyozni". A sík befutók mellett megkeresték "Magyarország legmeredekebb utcáit, útjait", ahol azok is tudnak teljesíteni, akik hegyen jobban mennek.

2022-ben Kelet- és Észak-Magyarország adta az útvonal jelentős részét, idén a nyugati országrészre helyeződik a figyelem.
"Az első szakasz indulása Szentgotthárd lesz, a nyugati határ mellől fog indulni a verseny és az idén 150 éves Budapest is bekerül az útvonalba" - árulta el a főszervező, hozzátéve: a teljes útvonalat várhatóan egy hónap múlva ismertetik.