Szlovénia is megnyitotta határait a turisták előtt

Forrás: MTI

 2020. május 26. 18:56

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon.

A rendelet szerint, amelyet a kormány hétfőn késő este fogadott el és kedden lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt – azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk –, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal. A korlátozások feloldása nemcsak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.Az enyhítések vonatkoznak továbbá a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket.

Krasna Gora híres smaragzöld tava. Szállásfoglalásról szóló igazolással már érkezhetnek a külföldi turisták

Fotó: 123rf.com

A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők. Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, aki egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba.

Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött.

A nem uniós állampolgároknak, ha nincs bejelentett lakcímük Szlovéniában, továbbra is karanténba kell vonulniuk Szlovéniában. Ez alól mentességet kapnak azok a diplomaták, fuvarozók, rokonaik temetésére vagy üzleti útra érkező- és átutazóban lévő személyek, akik még aznap elhagyják az országot.

Emlékezetes, hogy a járvány enyhülésével Szlovénia volt az első uniós ország, amely május közepén hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 1469 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma ezzel 108-ra emelkedett.