Meglepő külföldi úti cél lett a magyarok kedvence a tavaszi szünetben

Forrás: turizmus.com

 2024. március 22. 10:55

Bázel a legnépszerűbb repülős úti cél a tavaszi szünetben Budapestről a Kiwi.com foglalási adatai alapján. Svájc mellett kiugróan megnőttek a Törökországba és a Fülöp-szigetekre szóló foglalások. A rövid távú járatok teszik a foglalások jelentős részét, de egyre többen utaznak a tengerentúlra is.

Tarolnak a rövid repülések, de egyre népszerűbbek a tengerentúli úti célok

Közel 30%-kal többe kerül egy repülőjegy a tavaszi szünet időszakára idén, mint tavaly. Most átlagosan 178 euróért vettek repülőjegyet honfitársaink a közelgő húsvéti időszakra a Kiwi.com foglalásai alapján. Az adatokból kiderül az is, hogy azok járhattak a legjobban, akik februárban vették meg a repülőjegyüket a tavaszi szünetre. Ők átlagosan 164 euróért foglaltak.

A tavaszi szünetben a foglalások csaknem kétharmadát rövid, legfeljebb 1500 km-es járatok tehetik ki. Az átlagos jegyárak növekedését elsősorban az okozza, hogy ezek a járatok átlagosan mintegy 33%-kal kerülnek többe, míg a közepes (1500km - 4000km) és hosszú (4000km+) távolságok esetében az áremelkedés kisebb mértékű (15%, illetve 11%) volt. Az adatokból kiderül az is, hogy a tengerentúli utak aránya magasabb, mint tavaly.

 

Bázel, Isztambul és Róma – ide repül Budapestről a legtöbb magyar

TOP10 repülős úti cél a tavaszi szünetben Budapestről a magyarok körében a Kiwi.com foglalási adatai alapján:

  1. Bázel
  2. Isztambul
  3. Róma
  4. London
  5. Milánó
  6. Barcelona
  7. Koppenhága
  8. Lisszabon
  9. Brüsszel
  10. Tenerife

A lista élén szereplő Bázel tavaly nem szerepelt a top10-es listán. A Kiwi.com több piacon is tapasztalja, hogy Svájc - melynek legnagyobb városába a közelmúltban közvetlen buszjárat indult - egyre népszerűbb repülős úti cél. Hazánkból Svájcba 230%-kal több foglalás érkezett az idei tavaszi szünet időszakára, mint tavaly, ráadásul idén átlagosan 42%-kal kevesebbe került egy repülőjegy ide.

Bázel a legnépszerűbb úti cél a tavaszi szünetre

Fotó: Kiwi.com

 

A lista második fokán szereplő Isztambul kapcsán Mario Gavira, a Kiwi.com növekedésért felelős alelnöke elmondta, hogy az ázsiai úti célok iránt megnövekedett keresletet minden piacon tapasztalják.„Magyarországról Törökországba 300%-kal több foglalás érkezett idén a tavaszi szünet időszakára, mint tavaly" – osztotta meg Mario Gavira. „Szinte hasonló népszerűségi ugrás történt a Fülöp-szigetek esetében is, ahová ráadásul idén tavalyhoz képest 24%-kal alacsonyabb áron lehetett repülőjegyet venni a húsvét környéki időszakra" – emelte ki a foglalási adatokból a szakember.

Mario Gavira rámutatott arra is, hogy Egyiptom, amely ugyan nem szerepel a top 10 repülős célpont között hazánkból a vizsgált időszakban, de az adatok alapján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Megállapította, hogy Egyiptomba eddig főképp utazási irodákon keresztül utaztak, de úgy néz ki, hogy ez a trend változik, és a magyarok is egyre bátrabban foglalnak maguknak repülőjegyet a Nílus ajándékaként aposztrofált országba.

 

Többen döntöttek hosszabb szabadság mellett és több úti célt is felfedeznek idén

A vizsgált időszakon belül idén március 28-án, azaz az iskolai tavaszi szünet első napján ülhet repülőre a legtöbb magyar. Az adatok alapján a meghosszabbított tavaszi szünet és az utazási kedv összefüggenek.

Ugyan a többségnek (55%) 1-3 napos lesz a kiruccanás, de idén többen döntöttek hosszabb tartózkodás mellett, mint tavaly. Idén minden 4. Kiwi.com-on keresztül foglaló magyar 4-6 napot marad választott desztinációján, 14%-a pedig 1-1,5 hetet. Nemcsak hosszabban utaznak, hanem több országot is felfedeznek az idei tavaszi szünetben a magyarok, mint tavaly. Tavaly 55, idén pedig 68 különböző országba vettek repülőjegyet honfitársaink a cseh utazási technológiai vállalat adatai alapján.

A legnépszerűbb belföldi úti célokról ebben a cikkünkben olvashatnak.