Kiderült, mennyit költenek és hová utaznak a magyar családok húsvétkor belföldön

Forrás: turizmus.com

 2024. március 22. 11:04

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik. A két- és a hároméjszakás tartózkodás a legnépszerűbb, ezek összesen a foglalások 80 százalékát teszik ki. Eger, Gyula és Hajdúszoboszló vezetik a legnépszerűbb úti célok listáját a Szallas.hu adatai szerint.

A húsvéti foglalások 73 százaléka non-hotel szállástípusba (apartman, vendégház, panzió stb.), 27 százaléka hotelbe szól. Utóbbi esetén a négycsillagos kategória a legkeresettebb, a vendégek 14 százaléka választotta. De nem sokkal maradtak le a háromcsillagos szállodák sem (11%) – derül ki a Szallas.hu adataiból.

A foglalások 43%-a két éjszakára, 36%-a három éjszakára, 20%-a pedig egy éjszakára vonatkozik. A hosszabb kikapcsolódásra vágyók körében népszerűbbek a hotelek, 3 éjszakás tartózkodásnál a vendégek közel harmada választott szállodát. Az átlagos foglalásonkénti vendégszám alapján a családok többsége és a több fős társaságok nagyobb arányban választanak szállást az apartman, panzió és a vendégház kategóriából. A non-hoteleknél 3,9 fő, míg a szállodáknál 2,8 fő az átlagos létszám/foglalás – ismertették a részleteket.

További érdekesség, hogy az egy fős utazások száma ezúttal kimondottan alacsony (3%), és csaknem minden harmadik húsvéti utazó wellness-szálláshelyen pihen.

A legnagyobb turisztikai régiók közül Észak-Magyarország a legnépszerűbb a portálon a húsvéti foglalások negyedével. Pillanatnyi állás szerint hármas holtversenyben a Balaton, a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl következnek a sorban, a foglalások 12-12 százalékát tették meg eddig ezekbe a régiókba.

A legnagyobb turisztikai régiók közül Észak-Magyarország a legnépszerűbb a portálon a húsvéti foglalások negyedével

Fotó: Visiteger.com

A települések közül Eger, Gyula, Hajdúszoboszló a legnépszerűbb jelenleg mind foglalási szám, mind vendégéjszakaszám alapján. Pécs, Szeged, Miskolc, Budapest, Hévíz, Nyíregyháza és Siófok is a top tíz úti cél között szerepel az online közvetítő foglalási darabszámai alapján.

A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakaszám alapján az egy főre eső átlagos éjszakánkénti ár 12 824 forint. Ez idáig márciusban az online kifizetett összegek 28,3%-át fizették SZÉP kártyával.

Sokan időzítik utazásukat inkább a hosszú hétvége utánra. A húsvétot követő hét csaknem a négynapos ünnep számait hozza, így a teljes tavaszi szünetben szinte duplázzák a hosszú hétvége eredményeit – közölték.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogyan készül a Skanzen, Palócföld, a Balaton a húsvétra és hogyan utazhatunk olcsón az ünnepek alatt.