Így utazhatunk olcsón húsvétkor az országban autó nélkül

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2024. március 20. 11:40

Beköszöntött a tavasz, így érdemes lesz a húsvéti hosszú hétvégére betervezni kisebb-nagyobb kirándulásokat az újjáéledő természetben. Összefoglaljuk, milyen utazási lehetőségei vannak azoknak, akik autóról a tömegközlekedésre váltanának pár napra.

Napijegyekkel a vármegyében és azon túl

Március 1-jétől bevezetésre kerültek a vármegyei és az országos napijegyek, ami remek alternatívát kínál azoknak, akik vonattal és busszal fedeznék fel az országnak szebbnél-szebb szegleteit.

Amennyiben egy vármegyén belül maradnánk – és nem rendelkezünk vármegye- vagy országbérlettel –, a legegyszerűbb megoldást a 24 óráig érvényes vármegye napijegy nyújthatja számunkra, míg a több vármegyén átívelő utazások esetén az országos napijegy lehet megfelelő választás.

Pest vármegye napijeggyel a Dunakanyarba is könnyedén kirándulhatunk

Fotó: 123rf.com

 

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.

Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity-vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül. A Vármegye24 napijegy 999 forintért, míg a Magyarország24 napijegy 4999 forintért vásárolható meg.

Arról, hogyan változott március 1-jétől a tarifarendszer a közösségi közlekedésben, itt írtunk részletesen korábban.

 

Ingyenes utazás 14 év alatt, országbérlet 14 év felett

Húsvétkor a legtöbben az egész családdal utaznak, így fontos tudni, milyen kedvezményekben részesülnek a gyerekek és a diákok. Március 1-jétől minden 14 év alatti gyermek díjmentesen, míg minden 14 és 25 év közötti fiatal pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A 14 év feletti diákoknak a napijegynél minden esetben kedvezőbb havi bérletet váltani, ugyanis a havi vármegyebérletet 945 forintért, míg az országos bérletet 1890 forintért vásárolhatják meg,

Ráadásul azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. (Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.)

 

Kirándulás kerékpár napijeggyel

Korábban már beszámoltunk róla, hogy márciustól a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 órára érvényes, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Fontos azonban, hogy bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity- és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpár helyjegyet is szükséges váltani.

A kerékpárokat egységesen 500 forintért lehet szállítani

Fotó: MÁV

 

Ez általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 forint is lehet. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 forintba kerül a kerékpár-helyjegy, így húsvétkor is ezen az áron utazhatunk biciklivel. Érdemes már előre megváltani a helyjegyeket, ugyanis ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

Március 29-től már bizonyos Volánbusz-járatokon is szállítható kerékpár, így a Budapest és a Mátra, a Bükk, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a fővárosból Salgótarjánba, Egerbe, Szilvásváradra, Kazincbarcikára, Jósvafőre, valamint Gyöngyösről Egeren át Miskolc felé közlekedő egyes járatokra váltható kerékpárjegy.