Olcsó fixáras kerékpárjeggyel és Kerékpár országbérlettel indul a turistaszezon a vasúton

Forrás: turizmus.com

 2024. március 15. 09:06

Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket a magyar vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer. Újdonság a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet.

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes.

A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítják a kerékpárszállítást, valamint a BKK meghatározott járatain is érvényes - adta hírül a MÁV-VOLÁN Csoport.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek.

Az idén még több vonalon, a korábbinál olcsóbban utazhatunk kerékpárral a MÁV-Volán járatain

Fotó: MÁV-Volán

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani.

Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei is módosultak: egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett). 16" kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható.

 

Menetrendek, útvonalak

Tisza-tó

Március 15-től idén is elindult a Tisza-tóhoz – Poroszlóra és Tiszafüredre – közvetlen budapesti eljutást kínáló Tisza-tó sebesvonat. Május közepéig hétvégi napokon, majd onnantól nyár végéig naponta közlekedik. Ez a járat közel 50 kerékpárhellyel szolgálja az utasokat.

A Tisza-tó déli medencéje – Abádszalók és Kisköre – is elérhető vonattal a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, az itt közlekedő regionális vonatok többségében március 15-től kerékpárszállító kocsi is közlekedik. Kál-Kápolna Eger és a Keleti pályaudvar, Kisújszállás pedig Debrecen, Szolnok és a Nyugati pályaudvar felől érhető el a korszerű, alacsonypadlós, 6-12 kerékpár szállítására alkalmas motorvonatokkal közlekedő Agria, illetve Cívis InterRégió-vonatokkal.

 

Tavaszi vágányzár

A Debrecen–Füzesabony vonal Debrecen és Tócóvölgy közötti szakaszán a felsővezetékhálózat kiépítését végzik március 18-tól május 31-ig. Emiatt a Debrecen–Tiszalök vonalon megváltozik a menetrend, pótlóbuszok közlekednek Debrecen és Balmazújváros között. Épp ezért a Tisza-tó sebesvonat május végéig csak Budapest és Tiszafüred között közlekedik. Ebben az időszakban Debrecen felől kerékpárt szállítva Kisújszálláson át érhető el a Tisza-tó (Abádszalók és Kisköre.) Eger irányából történő utazás esetén pedig át kell szállni Füzesabonyban.

Zempléni-hegység

A Zemplénbe is a korábbinál könnyebb eljutni biciklit szállítva, vonattal. A Keletiből kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity egyik része (Zemplén IC) Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé biztosítja 16 kerékpár szállítását. A vonat másik része (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (6 férőhely).

Dunakanyar és Börzsöny

A Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal, melyek nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokkal közlekednek. A járatokon 12 kerékpár szállítható.

Március 15-től hétvégén további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot.

Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől kétóránként indulnak személyvonatok Vácra, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé.

Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségén március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsik is járnak.

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken 8-8 bicikli szállítható.

Március 15-től hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, melyen 16 kerékpár szállítható.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni.

 

Kerékpárral a Volánbusz járatain is

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbuszvonalain. A kijelölt járatokon 2024. március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyival megegyező viszonylatokon, ám jóval kedvezőbb áron, mindössze 500 forintért. A Budapest és a Mátra, a Bükk, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a fővárosból Salgótarjánba, Egerbe, Szilvásváradra, Kazincbarcikára, Jósvafőre, valamint Gyöngyösről Egeren át Miskolc felé közlekedő egyes járatokra váltható kerékpárjegy.