Nem érdemes last minute árakra várni, kevés a férőhely a tengerpartokon

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 20. 18:09

Találnak még helyet, de szűk kínálatból választhatnak a tengerpartra vágyó, most foglaló utasok. A görögországi, ciprusi és bulgáriai férőhelyek szinte teljesen elfogytak, Törökországba, egyes tunéziai és egyiptomi úti célra lehet nagyobb eséllyel az utolsó pillanatban helyet találni.

Cikkünkben utánajártunk, milyen eséllyel és hol találnak szabad férőhelyeket a külföldi nyaralásról csak ezekben a napokban döntő utazók.

A várakozásoknak megfelelően a sláger az idén nyáron is Törökország, a török Riviérára – ahogy ezt korábban megírtuk – nagyon erős kínálat van a magyar piacon. A második legnépszerűbb úti cél, hasonlóan a tavalyi évhez, Görögország, majd Egyiptom, Tunézia és Ciprus – tájékoztatta szerkesztőségünket Szokodi Béla, az egyik legnagyobb hazai online utazásközvetítő iroda, az Invia.hu kereskedelmi és termékmenedzsere.

 

Görögország megtelt, de Djerbán, Marsa Alamon még fürödhetünk

A viszonteladó tapasztalata szerint Görögország esetén a legnehezebb az utolsó pillanatban helyeket foglalni, Ciprusra és Bulgáriába szintén alig van szabad férőhely vagy last minute ajánlat. A lehetőségek indulási időpontonként is változnak (ezen a héten például kevesebb, mint az elmúlt héten volt), de Tunéziában Djerbára, Egyiptomban elsősorban Marsa Alamra látnak értékesíthető kapacitást. Hurghada viszont az idén is nagyon népszerű, ott jóval kevesebb a szabad hely. Heti 35-40 járat repül most Törökországba, elsősorban az óriási kapacitásnak köszönhető, hogy Antalya és Izmir környékére is vannak még foglalható ajánlatok.A nagy érdeklődés miatt folyamatosan fogynak a helyek, ennek ellenére kis számban, de akadnak last minute ajánlatok a piacon, náluk is előfordulnak másnapra, vagy a következő hétre akciós áron foglaló utasok.

 

Legerősebb nyarát repüli a Wizz Air

Szintén élénk utazás kedvről számolt be lapunknak a közelmúltban több klasszikus, tengerparti úti célra járatot indító Wizz Air. "Nagyon erősek a foglalásaink Budapestről az idei nyáron, ez a valaha volt legerősebb nyarunk a foglalások tekintetében, azonban még találhatnak helyet a Wizz Air üdülőjáratain azok is, akik eddig nem vágtak bele a jegyvásárlásba" – nyilatkozta Trubek Zsuzsa, a légitársaság kommunikációs menedzsere.

Máltára még találhatnak nyári repülőjegyet a későn döntő utazók

Fotó: 123rf.com

Persze, a megfizethető jegyekre általános a nagy kereslet. Azoknak, akik úgy érzik, júliusban és augusztusban már nem tehetik meg, hogy elutazzanak, a légifuvarozó azt javasolja, hogy alternatívaként szeptemberi vagy akár októberi indulásban is gondolkodjanak. Ősszel Sharm El Sheikh és Abu Dhabi is remek választás lehet.

Aki későn ébred, annak vélhetően mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a jegyárak köztudottan dinamikusan változnak, mindig a kereslet határozza meg alakulásukat. Minél közelebb van az indulás napja, annál valószínűbb a jegyárak drágulása. Júliusi és augusztusi indulással még olyan úti célokra lehet repülőjegyet venni a Wizz Airnél, mint Málta, Korfu, Burgasz, Thesszaloniki, Rijád, Dammám, Athén, Szkopje, Nápoly és Chania. Kifejezetten népszerűek az idei nyáron a törökországi útvonalaik, Isztambul és Antalya. A foglalási adatok alapján az utasok szeretik az új egyiptomi útvonalat is. Emellett Alghero, Bari, Burgasz, Zákinthosz, Iráklion, Podgorica és Rijád is kiemelt figyelemnek örvend ebben az időszakban.

A légitársaság közlése szerint szoros kapcsolatban áll utazásszervező partnereivel, és a korábbi évekhez képest a Budapestről induló nyári útvonalakon még nagyobb igény mutatkozik a kiosztott helyekre

 

MUISZ: a hőhullámok nem riasztják el az utasokat

A nyári főszezon az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul – sommázta tagjainak tapasztalatát a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) megkeresésünkre.

Az érdeklődés folyamatos, de augusztus 20-ig már alig lehet szabad helyet találni az általunk megkérdezett utazási irodák árualapjában, last minute ajánlatok szinte egyáltalán nincsenek – nyilatkozta Bakó Balázs szóvivő.

Görögországban a legnehezebb az utolsó pillanatban szállást foglalni

Fotó: 123rf.com

A tagirodák visszajelzése szerint a külföldi szálláshelyek tele vannak és a charterjáratokon sincs nagyon szabad hely. Ennek legfőbb oka, hogy a hazai túraszervezők a tavalyi évnél ugyan bátrabban, de még mindig óvatosan tervezték kapacitásaikat: a 2019 nyarán indított heti 80 járathoz képest az idén hetente mintegy 50 járatot indítanak. Az előfoglalási szezon ráadásul kifejezetten sikeres volt, a kapacitás jelentős része már tavasszal gazdára talált, a maradék helyek pedig a tanév végét követő második érdeklődési hullámban elfogytak – emelte ki Bakó Balázs.

A mediterrán térséget jelenleg elárasztó, akár egészségügyi kockázatokat is rejtő hőhullámok nem vették el az emberek kedvét az utazástól, lemondások szinte egyáltalán nincsenek. Amint a szakember rámutatott, a július és az augusztus hagyományosan a tengerparti nyaralások szezonja. Az utasok ezeket az úti célokat kifejezetten a kiszámítható meleg kedvéért választják, hiszen a jellemzően légkondicionálóval ellátott szálláshelyen, természetes vízpart vagy medence közelében a legnagyobb kánikula is elviselhető.

Véleményük szerint a fakultatív kirándulások esetében sem kell kisebb érdeklődésre számítani, hiszen a kínálatban jellemzően olyan lehetőségek szerepelnek, melyek „kánikulaállók" és hőmérséklettől függetlenül számot tartanak érdeklődésre. Az egyes kiemelt attrakciók, mint például az athéni Akropolisz időszakos lezárása miatt sem aggódnak az utaztatók, hiszen a szervezett, csoportos városlátogató turizmusnak és a kulturális körutazásoknak elsősorban a tavasz és az ősz a szezonja – tette hozzá.