Újra büntethetik a marihuána élvezeti célú fogyasztását Thaiföldön

Forrás: turizmus.com

 2024. január 15. 12:26

Thaiföld kormánya újra korlátozná a marihuána fogyasztását, ami a másfél éve virágzásnak indult marihuánaturizmus végét is jelentené.

Thaiföldön másfél éve legális a kannabisz rekreációs célú fogyasztása, de lehet, hogy már nem sokáig. A délkelet-ázsiai ország néhány hónappal ezelőtt hivatalba lépett, konzervatív kormánya ugyanis újra korlátozni akarja a „fű” használatát, kizárólag gyógyászati célokra.

A marihuána legalizálása előtt rendkívül szigorú törvények voltak érvényben, a fű birtoklásáért például akár 15 év börtönt is lehetett kapni. A legalizálás egyik célja éppen a túlzsúfolt börtönök tehermentesítése volt, 2022 nyarán több mint háromezer, kannabisszal kapcsolatos bűncselekményekért elítélt foglyot engedtek szabadon.

Az ország marihuánaipara ezután szárnyalni kezdett, értéke egy év alatt 28 milliárd thai bahtot (kb. 728 millió euró) tett ki, és az előrejelzések szerint 2030-ra elérhetné a 336 milliárd bahtot (8,7 milliárd euró). Az elmúlt másfél évben több mint 1,1 millióan kértek engedélyt kannabisz termesztésére, és országszerte több mint hatezer, kannabisz alapú termékeket árusító drogéria nyitott meg. Mondanunk sem kell, hogy ennek köszönhetően a marihuánaturizmus is virágzásnak indult.

Kannabiszüzlet Bangkokban

Fotó: 123rf.com

A thai kormány jelenleg közvélemény-kutatást folytat a marihuána élvezeti célú használatának betiltásáról. Egy törvénytervezet akár 60 ezer baht (1560 euró) összegű pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a rekreációs célú használatot, annak reklámozásáért pedig akár 100 ezer baht (2600 euró) összegű pénzbírságot szabna ki. Az engedély nélküli termesztés egytől három évig terjedő börtönbüntetést vagy 20 ezertől 300 ezer bahtig (520-7780 euró) terjedő pénzbüntetést vonna maga után.

A kannabiszboltokra és az otthoni termesztésre vonatkozó szabályok még nem tisztázottak.

A marihuánaüzletek egyelőre még nyitva állnak. Néhány szabály azért jelenleg is érvényben van, így nyilvános helyen tilos a füvezés és az e-cigaretta, a „közzavar” okozása pedig – többek között a fű szaga által – 25 ezer baht (650 euró) bírságot vonhat maga után.

A több mint 0,2 százalék THC-tartalmú kivonatok egyébként most is kábítószernek minősülnek, ettől függetlenül egyes üzletek ennél erősebb szereket árulnak, ami miatt a vevők kerülhetnek bajba, hacsak nincs engedélyük a gyógyászati célú használatra – írja a Euronews.