Thomas Cook-cunami világszerte

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 26. 15:14

A Thomas Cook jó néhány vállalkozást magával ránt világszerte. Egyelőre megbecsülni próbálják, hol mekkora a kár, de az már most is látszik, hogy több országban is szükség lesz állami beavatkozásra.

A Thomas Cook világszerte kínált utakat, nagyrészt ez az oka, hogy világszerte érezni a csőd hatásait is. Több görög, török és kanári-szigeteki hotel most a létéért aggódik. A hotelek Görögországtól Gambiáig veszteséggel számolnak: főleg a kisebb vállalkozások aggódnak nemcsak a kifizetetlen számlák, hanem a turisták távolmaradása miatt is – írja a spiegel.de.

 

Spanyolország: vállalkozások tömegét ránthatja magával Thomas Cook

Spanyolországban a brit tour operator csődje a Kanári- és a Baleár-szigeteket, Andalúziát, Valenciát és Katalóniát érinti leginkább. Tavaly a 82 millió Spanyolországba látogató külföldi turista közül 3,6 millió a Thomas Cook szervezésében érkezett.

A Kanári-szigeteken hivatalos adatok szerint a külföldi vendégek 20 százalékát a Thomas Cook-ügyfelei tették ki, míg a Baleár-szigeteken 10-15 százalék volt az arányuk.

Spanyolországban Valencia az egyik város, amelyet legsúlyosabban érint a brit tour operator csődje

Fotó: pixabay.com

Az ágazatnak csak a kifizetetlen számlák 200 millió eurós kárt okoznak, ami ugyanúgy érinti a nagy hotelláncokat – Meliá, Iberostar –, mint a közepeseket és a kicsiket, ráadásul az üzleteknek és a catering-cégeknek is veszteséggel kell számolniuk.

Egyedül Mallorcára 100 millió euró veszteség jut, mert a szigeten a Thomas Cook már év eleje óta halogatta a számlák kifizetését. A mallorcai szállodaszövetség vezetője, Maria Frontera szerint „a csőd komolyan veszélyezteti sok vállalkozás jövőjét, és eddig soha nem látott méretű következményei lesznek a szigetre.” A szakember elkerülhetetlennek tartja az állami segítséget.

A csőd a Kanári-szigeteken is munkahelyek ezreit fenyegeti, mert a szigetek gazdaságát nagyon komolyan befolyásolják a Thomas Cook-szerződések. Több száz hoteltulajdonos kerülhet csődbe, ha későn, vagy egyáltalán nem kapja meg a pénzét a brit utazásszervezőtől.

A következő két hétben a Thomas Cook 525 repülőgépe indult volna Spanyolországba, 70 százaléka Nagy-Britanniából, vagy oda vissza. Kedden még 30 ezer turista volt a Kanári-szigeteken, és 3000 a Baleár-szigeteken.

 

Portugália: régóta tartanak a Brexittől

Portugália kevésbé szenvedi meg a Thomas Cook csődjét, mert a brit cég az utóbbi időben kevesebb turistát utaztatott az ország déli részébe. 2019-ben mindössze 20 ezer olyan turista fordult meg a régió legnagyobb repülőterén, Farón, akinek az útját a Thomas Cook szervezte, ez az összes utasnak mindössze 0,2 százaléka.

Hosszabb távon a hoteleknek és az utazásszervezőknek agresszív marketingkampányt kell indítaniuk, hogy minél több brit vendéget Portugáliába tudjanak csábítani – mondja Pedro Costa Ferreira, a portugál utazási irodák szövetségének elnöke. A portugálok amúgy is tartanak a Brexit következményeitől.

Van olyan utazási iroda, melynek már most „Brelcome” és „Portugália sosem hagy el” szlogennel fut kampánya Nagy-Britanniában.

 

Görögország: hetes erősségű földrengés

A Thomas Cook-csőd sokkolta a görög turizmust, a Naftemporiki című gazdasági újság szerint „ez a legnagyobb csapás a pénzügyi válság óta.”

A Sete turisztikai szövetség 250-500 millió eurós veszteséget vár, a görög szállodaszövetség pedig 300 millió euróra becsüli a várható kárt. Görögország volt a Thomas Cook harmadik legfontosabb desztinációja, 2018-ban a brit cég 2,8 millió turistát utaztatott az országba. Ehhez jön még, hogy négy saját szállodát tartott fenn, ahol 640 embert foglalkoztatott.

Elsősorban Kréta, Rhodosz és Kos szállodái érintettek, Krétán például az összes turisztikai vállalkozás 70 százalékának volt szerződése a Thomas Cookkal.

Görögország volt a Thomas Cook harmadik legfontosabb desztinációja

Fotó: pixabay.com


„Ez egy hetes erősségű földrengés volt, és a cunami még csak most jön” – fogalmazott Michalis Vlatakis, a krétai szállodaszövetség elnöke. Csak az idén 40 ezer turistát hozott Krétára a Thomas Cook. A csőd a sziget érintett szállodái számára 80-100 millió eurós veszteséget jelent.

A görögök a konszern kifizetetlen számlái miatt is aggódnak. Charis Theocharis görög turisztikai miniszter elkerülhetetlennek nevezte a veszteségeket, de legalább megpróbálnak kidolgozni egy tervet, hogy Görögország a vállalkozások összeomlás után se veszítsen piaci részesedéséből.

 

Bulgária: komoly nehézségek várhatók

Bulgáriában már befejeződött a szezon, a hatások majd 2020-ban lesznek érezhetők – figyelmeztetett Nikolina Angelkowa turisztikai miniszter. Az ágazat arra számított, hogy jövő nyáron 350 ezer-450 ezer turisták hoz a Thomas Cook az országba. Kérdés, a brit tour operator kiesését hogyan tudják pótolni.

 

Törökország: nagy adósság a kis szállodáknál

Törökország számára a Thomas Cook csődje azt jelenti, hogy évente 600-700 ezerrel csökken a turisták száma. A konszern a kisebb szállodáknak összesen 100-220 ezer euró közötti összeggel tartozik. Kedden 45 ezer Thomas Cook-utas rekedt Törökországban.

A minisztérium Twitter-üzenete szerint a vendégek számláit a brit ATOL kifizeti, ezért büntetéssel fenyegették azokat szállodákat, amelyek pénzt kértek a vendégektől, vagy nyaralásuk megszakítására kényszerítették őket. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek kárt okoz a Thomas Cook csődje, összeállítanak egy hitelcsomagot, hogy megkönnyítsék a továbblépést.

 

Tunézia: a vendégek 10 százaléka brit

Ebben a pillanatban 70 millió euróval tartozik tunéziai szállodáknak a brit utazási konszern – közölte Mouna Ben Halima a tunéziai szállodaszövetségtől származó sokkoló adatot.

Hammametben és Dzserba szigetén kereken száz szállás érintett. Negyven hotel kizárólag a Thomas Cookkal dolgozott, ezek jövője nagyon aggasztóvá vált. A tunéziai szállodaszövetség adatai szerint évente 205 ezer turista érkezett az országba a brit tour operator szervezésében.

A britek teszik ki a Tunéziába érkező turisták 10 százalékát

Fotó: pixabay.com

A tunéziai turizmus lassan lábadozott a 2015-ös merénylet után, és a Thomas Cook csődje állítólag hasonló méretű csapás lesz. A tunéziai szolgáltatók egyelőre azt figyelik, mi történik a Thomas Cook leányvállalataival.