Több évtizedes csúcshoz közelít a szezon első felének forgalma Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 28. 13:22

1980 óta nem regisztráltak annyi vendégéjszakát a nyári szezon első felében Ausztriában, mint ebben az évben.

A hatalmas nyári esőzések, a magas élelmiszerárak és energiaköltségek, valamint a munkaerő hiánya folyamatos kihívások elé állítják az osztrák turisztikai ágazatot is. Ennek ellenére, az első gyorsértékelések alapján különös, de sikeres hónapokat tudhat maga mögött az ágazat – írja a GD Consulting blogja.

Május és július között a vendégéjszakák száma Ausztriában elérte a 39,5 milliót, ami 1980 óta a legmagasabb érték az osztrák statisztikai hivatal (Statistik Austria) előzetes adatai szerint. "Az idei nyári főszezon első felében Ausztriában soha nem látott kereslet mutatkozott a turisztikai szolgáltatások iránt” – nyilatkozta Tobias Thomas, a hivatal vezetője.

1980-ban az osztrák szálláshelyeken 40 millió vendégéjszakát regisztráltak, eddig ez számított minden idők legjobb nyári forgalmi adatának, amelyet idén sikerült újra megközelíteni. A turizmus felfutása 2019-hez, a koronavírus-járvány országot sújtó idejéhez képest is egyértelmű: idén 1,7 százalékkal haladta meg az akkori szintet a vendégéjszakák száma. A foglalások számának megugrása még nagyobb – plusz 6,3 százalék –, ha a tavalyi év azonos időszakához hasonlítjuk az eredményeket, amikor is 37,16 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Csúcson volt a turisztikai kereslet Ausztriában május és július között

Fotó: 123rf.com

Ha tartományi szinten elemezzük a szezont, akkor elmondható: Bécs és Alsó-Ausztria emelkedik ki a vendégéjszakák számának 19,8 és 10,2 százalékos növekedésével. Erőteljes növekedés volt még Burgenlandban (plusz 9 százalék), a turisztikai fellegvárnak számító Salzburg tartományban (plusz 8,2 százalék), Vorarlbergben (plusz 7,2 százalék), valamint Felső-Ausztriában (6,2 százalék). A plusz valamivel alacsonyabb volt Tirolban (4,9 százalék), míg Stájerországban minimális (0,7 százalék) volt a forgalom gyarapodása. Az egyetlen csökkenést Karintiában regisztrálták 2 százalékkal, amelynek elsődleges oka a július végi heves esőzés volt.

Susanne Kraus-Winkler osztrák turisztikai államtitkár friss nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a fenntartható utazás jelentősége évről évre növekszik a vendégek körében. Az államtitkár e növekvő trenddel kapcsolatban utalt a Euromonitor International 2023-as Fenntartható Utazási Indexére, amely Ausztriát a világ legfenntarthatóbb utazási célpontjai között a harmadik helyen tartja nyilván, közvetlenül Svédország és Finnország mögött. Az index az ágazat környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságát méri. "Ez fontos felismerése annak, hogy az iparág folyamatosan fejlődik a fenntarthatóság mindhárom dimenziójában, és még jobban ösztönzi a fenntarthatóság felé vezető utat" – mondta Kraus-Winkler az idei nyári turisztikai főszezont értékelő sajtótájékoztatóján.