Ebben a kilenc világhírű látnivalóban csalódik a legtöbb turista

Forrás: turizmus.com

 2024. június 01. 12:36

A negatív Google-értékelések alapján állította fel a csalódást keltő nevezetességek toplistáját a Preply nyelvtanulással foglalkozó portál.

Ha felkapott úti célokba tervezünk utazást, nagy eséllyel számíthatunk arra, hogy a valóság el fog térni a várakozásainktól. Számos olyan látnivaló van a világban, amely kicsit másképp néz ki, mint a filmekben és a reklámokban.

A Preply nyelvtanulással foglalkozó portál 83 világhírű nevezetesség Google-értékeléseit vizsgálta meg, olyan kifejezéseket keresve, mint a „túlértékelt”, „csalódást keltő” és „turistacsapda”. A legtöbb negatív jelzőt a következő kilenc turisztikai látványosság kapta:

 

9. helyezett: London Eye, London, Egyesült Királyság

A Westminster híd közelében álló, 135 méter magas óriáskereket sokan dicsérik a róla nyíló panoráma miatt. Mások azonban csalódottságukat fejezik ki, hogy a látványosság előtt időpontfoglalás esetén is várakozni kell, és a jegyárak is magasak, de jócskán akadnak olyanok is, akik unalmasnak találják a programot, és bosszankodnak a túlzsúfolt kabinok miatt.

A London Eye-t sokan bírálják a hosszú várakozás és a zsúfolt kabinok miatt

Fotó: 123rf.com

8. helyezett: Hollywoodi hírességek sétánya, Los Angeles, USA

A sétányon a hollywoodi szórakoztatóipar mintegy 2500 hírességének a nevét örökítették meg csillagokba foglalva. Az attrakcióval leginkább a tisztaság hiánya, a túlzsúfoltság, a drogosok és a hajléktalanok miatt elégedetlenek az idelátogatók. Ráadásul a fiatalabb, nem amerikai turistáknak a legtöbb név már semmit nem mond.

A hollywoodi csillagok sétányát is sokan kritizálják

Fotó: 123rf.com

7. helyezett: Kék Lagúna, Izland

A geotermikus gyógyfürdő, Izland egyik fő turistacélpontja több mint hétszázezer látogatót vonz évente. A helyben igénybe vehető luxusszolgáltatások ellenére – mint az ásványfürdők, arcpakolások, masszázsok – sokan túlértékeltnek találják az attrakciót. Az értékelésekben gyakran szerepel az is, hogy a hely drága és túlzsúfolt.

Az izlandi Kék Lagúnához évente hétszázezren látogatnak el

Fotó: 123rf.com

6. helyezett: Manneken Pis, Brüsszel, Belgium

A pisilő kisfiú 58 centiméter magas szobra a Rue de l’Étuve és az Eikstraat sarkán található kutat díszíti a belga főváros központjában. A negatív értékelések a „jelentéktelen”, a „túl kicsi”, és „a ruha miatt alig felismerhető” jelzőkkel illetik a szobrot – ez utóbbihoz plusz tudnivaló, hogy az emberkét az év számos napján a legkülönbözőbb ruhákba öltöztetik.

Sok turista meglepődik azon, hogy milyen kicsi a híres emberke

Fotó: 123rf.com

5. helyezett: Las Ramblas, Barcelona, Spanyolország

Barcelona híres, 1,2 kilométer hosszú, fákkal szegélyezett sétálóutcáját sok turista élénknek és izgalmasnak találja, míg mások nyomasztónak és fárasztónak. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a számos attrakciót, éttermet, üzletet felvonultató utca túlzsúfolt, és teli van zsebtolvajokkal.

Barcelona híres sétálóutcáján állítólag csak úgy nyüzsögnek a zsebtolvajok

Fotó: 123rf.com

4. helyezett: A kis hableány szobra, Koppenhága, Dánia

A népszerű Andersen-mese ihlette bronzszobor 1913 óta látható a Langelinie sétányon, azóta mágnesként vonzza a turistákat, ám nincs mindenki elragadtatva tőle. A legtöbb kritikusnak a szobor kis mérete nem tetszik, vagy az, hogy a háttér nem olyan festői, mint azt előre elképzelték. Mindenesetre azt gyakran megemlítik az értékelések, hogy az odavezető séta viszont nagyon szép.

A kis hableány szobrához a legtöbb, Koppenhágában járó turista elzarándokol

Fotó: 123rf.com

3. helyezett: Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

Az impozáns nevezetesség számos látogatója bírálja a hosszú sorokat a bejárat előtt, valamint a tömeget, ami miatt nem lehet gyönyörködni a toronyból nyíló kilátásban. Amint az egyik Google-értékelő leírta, még azért is sorba kellett állnia, hogy beállhasson a lift előtt kígyózó sorba, így több mint egy óra alatt jutott csak fel a torony tetejébe, ami így nem érte meg neki az időt és a fáradságot.

Az Eiffel-torony előtt gyakran kígyóznak végeláthatatlan sorok

Fotó: 123rf.com

2. helyezett: Checkpoint Charlie, Berlin, Németország

A Checkpoint Charlie valaha egy határátkelőhely volt Kelet- és Nyugat-Berlin között. A hidegháború híres ellenőrzőpontjának emléket állító attrakció számos idelátogató turistát nem nyűgöz le. Kritikusai szerint a látványosság kicsi, csalódást keltő és zsúfolt. Egy idegenvezető pedig azt írja a Google-értékelésében, „kiábrándító, hogy egy nemzetközi jelentőségű történelmi nevezetesség hogyan válhatott puszta turistacsapdává”.

A Checkpoint Charlie előtt sok turista értetlenül áll

Fotó: 123rf.com

1. helyezett: Times Square, New York, USA

A Broadway, a Hetedik sugárút és a 42. utca találkozásánál fekvő, óriásreklámjairól ismert téren naponta 300-400 ezer ember halad át vagy bámészkodik, nem csoda, ha arányaiban a fanyalgók száma is magasabb, mint más attrakcióknál. Sok látogatónak épp a nagy tömeg nem szimpatikus, de gyakran megkapja a „túlértékelt”, a „csalódást keltő”, sőt a „koszos”, és még az „unalmas” jelzőket is a világ egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja.

Még a Times Square-t sem értékeli mindenki

Fotó: 123rf.com

A világ tíz csalódást keltő városáról ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: Reisereporter