Továbbra is nő az Alitalia bevétele, de a jövője kérdéses

Forrás: turizmus.com

 2019. május 23. 14:32

Az olasz légitársaság utasforgalmi bevétele immár tizenhetedik hónapja megszakítás nélkül nő, azonban a jövője továbbra is kérdéses.

Az áprilisi adatok szerint az Alitalia utasforgalomból származó bevétele 5,9%-kal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál.

A növekedés elsősorban a hosszútávú járatok kiváló teljesítményének köszönhető, itt ugyanis az utasok száma 4 százalékkal emelkedett. Az Alitalia 73 nemzetközi útvonala között 16 hosszútávú járat található. A belföldi járatok száma 27, főként ezeket érintette a pilóták és légiutaskísérők e hét keddi 24 órás sztrájkja.

A legnépszerűbb budapesti indulású tengerentúli járatok közé tartozik Rio de Janeiro, Sao Paolo, Santiago de Chile, Buenos Aires, Johannesburg, New York, Boston, valamint a legújabb washingtoni járat.

Korábban megírtuk, hogy az olasz légitársaság jövője kérdéses, a korábban kitűzött határidőre, 2019. április 30-ig ugyanis nem sikerült társbefektetőt találnia a csődvédelem alatt álló Alitalia olasz légitársaság megvételéhez az ezzel megbízott Ferrovie dello Stato (FS) olasz állami vasúttársaságnak.

Nagyon jól teljesítettek az Alitalia tengerentúli járatai

Fotó: Wikimedia Commons

Luigi di Maio olasz ipari miniszter és miniszterelnök-helyettes újabb másfél hónappal, 2019. június 15-re tolta ki a társaság megmentésére irányuló terv kidolgozásának határidejét.

A tervek szerint az olasz állam és a Delta Air Lines amerikai légitársaság 15-15 százalékos részesedést vásárolna az Alitaliában. A Sueddeutsche.de úgy tudja, az FS is kész 30 százalékkal beszállni, a maradék 40 százalékra nem találtak a határidőig jelentkezőt.