Korlátozná a turistaágyak számát Mallorca a túlturizmus visszatérése miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 17:58

Mallorca a turisták számára fenntartott szállodai ágyak számának korlátozásával folytatná a harcot a túlzsúfoltság és a buliturizmus ellen – jelentették be a héten a spanyol szigetet irányító tisztségviselők.

A tervek szerint a sziget egészén 430 ezer turistaágyban határoznák meg a felső határt és korlátoznák azt is, hogyan lehet ezeket értékesíteni. A mallorcai tanács elnöke, Catalina Cladera azt mondta, hogy "nagyobb értékű és kisebb volumenű turizmust" szeretnének – írja az euronews.

Miután a Covid-19 miatt bevezetett utazási korlátozásokat feloldották, a szigetre idén nyáron soha nem látott számban özönlöttek a turisták, akik gyorsan megtöltötték a szállodai szobákat és a nyaralóházakat. Ennek hatására a túlturizmus "bizonyos helyeken és bizonyos időpontokban" újból megjelent a szigeten.

A hét elején Mallorca tanácsa megerősítette, hogy átértékeli a turisztikai tervét, és csökkenti a szigetre látogatók számát. Bejelentették továbbá, hogy növelik az idegenforgalmi ellenőrök számát, akik az illegális nyaralóházak ellenőrzését végzik.

Ahogy egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, nem ez az első intézkedés, mellyel a baleári kormány a túlturizmust és a buliturizmust szeretné csökkenteni és inkább a kulturált, fizetőképes nyaralók számára szeretné vonzóvá tenni a szigetet. A kormány egyik terve, hogy felvásárolja a bulituristák által kedvelt olcsó szállodákat és kocsmákat, majd bezárja azokat. Erre a célra tízmillió eurót akarnak elkülöníteni.

Emellett Magalufban, El Arenalban és Ibiza szigetén számos all inclusive üdülőhelyen alkoholkorlátozást vezettek be. Egyes helyeken a vendégeket három italra korlátozták a vacsoránál és három italra az ebédnél – minden további alkoholtartalmú italt külön kell megvásárolni.

Betiltották továbbá a happy hourt, a kocsmatúrákat, a kettő az egyért italajánlatokat, az alkohol árusítását az üzletekben este fél tíz és reggel nyolc óra között, valamint a partyhajók reklámozását bizonyos területeken.

mallorca_123rf

A bulituristák helyett a kulturált, fizetőképes nyaralók számára szeretnék vonzóvá tenni Mallorcát

Fotó: 123rf.com

Idén nyáron Mallorca egyik legnépszerűbb bulihelye, Playa de Palma megtiltotta, hogy focimezt viselő emberek belépjenek az éttermekbe. Az üzlettulajdonosok összefogtak, hogy létrehozzanak egy öltözködési szabályzatot, amelynek célja a randalírozó viselkedés visszaszorítása.

José Hila, Palma de Mallorca főpolgármestere pedig arról álmodik, hogy több tehetős amerikai turistával szorítsák ki a többek között Németországból (és az Egyesült Királyságból) érkező bulizókat – nyilatkozta még szeptemberben.

De a buliturizmus központja, Ibiza is igyekszik elhatárolódni kétes hírnevétől. A helyi hatóságok ehelyett a fenntartható turizmusra, illetve a sziget számos wellness- és ökoüdülőhelyére kívánnak összpontosítani.