Önvezető járművek a turizmus szolgálatában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. november 24. 10:31

A Turizmus Bulletin 2023. évi 3. számában megjelent „Önvezető járművek hatása a turizmusra hazai szakértők szemével” című tanulmányban Ásványi Katalin, Miskolczi Márk, Kökény László és Jászberényi Melinda a magasan automatizált járművekkel kapcsolatos szakértői véleményeket tárták fel.

Az önvezető járművek közeljövőben várható elterjedése alapjaiban változtathatja meg a turizmussal kapcsolatos mobilitási lehetőségeket. A kutatás célja, hogy rendszerezze az automatizálás várható turisztikai hatásait, és feltárja, hogy a turizmus különböző területein dolgozó szakértők hogyan látják az előttünk álló technológiai fejlődést. A szakértők véleményét a Q-módszertannal elemeztük, mely alapján négy véleménycsoportot különböztettünk meg. A szakértők egy optimista, technológia orientált csoportja úgy látja, hogy az önvezető járművekkel történő városnézés már a közeljövőben megjelenhet niche szolgáltatásként.

Az önvezető autók szerepét vizsgálta a turizmusban az új tanulmány

Fotó: 123rf.com

 

A szakértők lassú fejlődést jósló, akadálymentesítésre összpontosító csoportja hangsúlyozta, hogy az önvezető járművek - például a Skóciában bevezetett önvezető autóbuszok - terjedése javíthatja az infrastrukturálisan fejlett úti célok elérhetőségét. A mobilitás-szolgáltatás-orientált csoport szerint az önvezető járművek használata a mobilitás tekintetében megszokottá válhat, de a más turisztikai szolgáltatásokra gyakorolt hatása marginális lesz. A lehetséges negatív hatások miatt a szakértők szkeptikus csoportja úgy véli, hogy az önvezető járművek nem válnak széles körben elterjedtté a turizmusban. A turisztikai szakértők attitűdjei alapján kialakított csoportok segíthetik a jövőbeni turizmusfejlesztési stratégiák előkészítését.

A kutatás eredményei a turisztikai és közlekedési szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.