Üdülési csekket vezet be Szlovénia a turizmus fellendítésére

Forrás: MTI

 2020. május 20. 19:13

A szlovén kormány újabb, ezúttal 1 milliárd euró (349,6 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. A turizmus és a vendéglátás területén két intézkedést léptetett életbe a kabinet.

A harmadik úgynevezett "koronaellenes" csomag kulcsfontosságú intézkedése a rövidített munkaidő támogatása – jelentette be Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A munkavállaló munkaidejét heti 20-35 órára lehet csökkenteni, ugyanakkor az állam átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és a közterhek 80 százalékát. A támogatást június 1-jétől december 31-ig azok a vállalatok igényelhetik, amelyek nem tudnak a forgalomkiesés miatt az alkalmazottak legalább 10 százalékának munkát biztosítani.

 

Bértámogatás és üdülési csekk

A turizmus és a vendéglátás területén két intézkedést léptetett életbe a kabinet. Azok a vállalkozások, amelyek forgalma több mint 10 százalékkal csökken 2019-es évhez képest, és ezért kényszerszabadságra kell, hogy küldjék alkalmazottaik egy részét, az állam átvállalja az otthon maradt dolgozók bérének 80 százalékát, és a munkáltató mentesül az adó- és járulékfizetés alól.

Továbbá úgynevezett üdülési csekket vezetnek be a belföldi turizmus fellendítésére: felnőttenként 200 euró (70 ezer forint), gyerekenként 50 euró (17,4 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet majd felhasználni. Ettől a rendelkezéstől 5 millió vendégéjszakát vár a kormány.

A Predjamai kastély. Ötmillió vendégéjszakát várnak az üdülési csekk bevezetésétől

Fotó: 123rf.com

A miniszter szerint az említett intézkedések nem tudják megoldani az összes problémát, de segíthetnek a tömeges elbocsájtások elkerülésében. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek.

A kabinet a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan lazított a korlátozásokon, és újraindította a gazdaságot. A szlovén parlament eddig két gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, összesen 5 milliárd euró (1748 milliárd forint) értékben.