Újra kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Berlinben

Forrás: MTI

 2022. szeptember 15. 18:15

A nyári hónapok után az év utolsó szakaszára is kedvezményes árú közösségi közlekedési bérletet vezetnek be Berlinben – döntött a tartományi rangú német főváros vezetősége csütörtökön.

A város teljes területén – vagyis az A és a B közösségi közlekedési övezetben – érvényes bérlet havi szinten 29 euróba kerül és az október–decemberi időszakra szól.

A kedvezmény jelentős megtakarítás az utazóközönségnek, tekintve, hogy szeptemberben 86 euróba kerül egy havi bérlet az A–B zónára. Ugyanakkor csak megkötésekkel vehető igénybe, 29 eurós havi bérlet például nem is lesz. A kedvezmény az úgynevezett előfizetéses konstrukcióban érhető el, ami azt jelenti, hogy éves bérletet kell vásárolni havi részletfizetéssel, és a szerződést az első három hónap, azaz 2022 utolsó negyedéve után rendkívüli felmondással meg lehet szüntetni.

S-bahn Berlinben, a Yorckstrasse állomáson

Fotó: 123rf.com

Berlin a 16 német tartomány közül az első, amely az általános drágulás okozta lakossági terhek ellensúlyozására a június–augusztusi időszakra országszerte bevezetett úgynevezett 9 eurós bérlet – helyi és regionális havi közösségi közlekedési bérlet – intézménye után új megoldást alkalmaz a közlekedés költségeinek további mérséklésére.

A tartományi kormány (szenátus) a havi 29 eurós bérletet átmeneti megoldásnak szánja, arra számít, hogy az év végéig sikerül országosan egységes rendszert kidolgozni, így a kedvezményes előfizetéses bérlettel utazóknak nem kell majd felmondaniuk a szerződést.A közlekedési vállalatoknál a kedvezményes bérlet miatt jelentkező bevételkiesés pótlására 105 millió eurót különítettek el a költségvetésben.A Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány pénzügyi okokra hivatkozva nem csatlakozott a kezdeményezéshez, így a fővárosban dolgozó ingázók jelentős részének lakóhelyén, a közvetlenül a város határánál húzódó C övezetben nem érvényes a kedvezmény.