Év végén jöhet a 9 eurós havijegy utódja Németországban

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. július 20. 16:52

Legkorábban év végén vagy jövőre megszülethet a németországi helyi és regionális közlekedésben nyárra bevezetett 9 eurós havijegy utódja, a német szövetségi kormány és a tartományok ősszel döntenek a kérdésben.

A német helyi és regionális közlekedésben júniusban bevezetett 9 eurós havijegy óriási siker Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter szerint. Az augusztus végével kifutó konstrukció utódja legkorábban év végén jöhet, előtte meg akarják várni a statisztikai adatokat az akció megfelelő kiértékeléséhez – írja a tagesschau.de.

A november elejére várható adatok olyan kérdésekre adnak majd választ, mint: „Mik a jeggyel kapcsolatos tapasztalatok? Milyen szerepet játszik az ár? Milyen szerepet játszik a jegy egyszerű kezelése vagy az országos szintű érvényesség?”

A 9 eurós havijegy utódjaként eddig többek között a 365 eurós éves bérlet és a 69 eurós havibérlet merültek fel. A központi kérdés a bérlet finanszírozása. A jelenlegi 9 eurós jegy költségeit a szövetségi kormány állja mintegy 2,5 milliárd euróból.

A miniszter szerint egy olyan modell kidolgozására van szükség, amely illeszkedik a tartományok és a szövetségi kormány büdzséjébe is. A szövetségi és a tartományi kormányok megegyezése esetén azonban minden gyorsan fog menni szerinte, hiszen a 9 eurós bérlet esetében is néhány hét alatt megszületett a javaslat.

Németországban tartósan jelképes árúvá válhat a helyi és regionális közösségi közlekedés

Fotó: 123rf.com

A 9 eurós jegyből csak júniusban 21 milliót adtak el, az utasok száma pedig újra a pandémia előtti szintre emelkedett. A vonatoknak csak kevesebb mint 0,1 százaléka volt annyira tömve a sok eladott jegy miatt, hogy rendészeknek kellett közbeavatkozniuk. Ettől függetlenül Wissing szerint az ár-érték aránynak stimmelnie kell, mivel ha nincs meg a megfelelő szolgáltatási színvonal, akkor senkinek sem éri meg napi egy euróért utazni (utalva a 365 eurós bérlettel kapcsolatos javaslatra).

A Greenpeace közlekedési szakértője, Marissa Reiserer szerint a környezetvédelmi szervezet egyértelműen támogatja azt az elképzelést, hogy a jegynek legyen utódja, ez két sürgős problémára is kedvező megoldást kínálna: egyrészt érezhetően tehermentesítené az energiaválságban érintett háztartásokat, másrészt a klímavédelemben is előrelépést jelentene. Egy ilyen jegy a szervezet számításai szerint 2-6 millió tonnával csökkentené az éves szén-dioxid-kibocsátást, és a háztartások – a jegy árától függően – havonta több száz eurót is megtakaríthatnának.