Újra lesz lengyel turisztikai képviselet Budapesten

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. május 22. 17:16

A 2014 végén bezárt budapesti képviselet jövő évi újranyitását a Lengyel–Magyar Turisztikai B2B Workshopon jelentették be, ahol Lengyelország kínálata mellett a két nemzet utazási szokásairól is érdekes adatokat hallhattunk.

A tervek szerint 2020 első negyedévében megnyíló lengyel turisztikai képviselet a Lengyel Intézet Nagymező utca-Andrássy út sarkán található épületében kap helyet, kihasználva a két szervezet tevékenysége közötti szinergiákat – tájékoztatott Dawid Mazur, a Lengyel Turisztikai Szervezet (PTO) stratégiai és marketingigazgató-helyettese a Hotel Budapestben tartott rendezvényen.

Megtudtuk, hogy a Sport- és Turisztikai Minisztérium által alapított PTO több mint 30 külföldi piacon van jelen idegenforgalmi képviselettel. Mint arról annak idején beszámoltunk, budapesti irodáját 2014 végén, váratlanul és indoklás nélkül zárta be.

Dawid Mazur (j) a két lengyel parlamenti képviselővel a budapesti workshopon

Fotó: turizmus.com

A közvetlen magyarországi jelenlétet a növekvő magyar vendégforgalom is indokolja: 2018-ban a lengyelországi szálláshelyeken 181 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami 8 százalékkal haladja meg az előző évi forgalmat. Az igazgatóhelyettes beszélt magyarországi marketingaktivitásukról: téli kampányukkal adataik szerint 4,5 millió embert értek el, ezenkívül a lengyelorszag.travel oldalon és a közösségi médiában heti három cikkel, útvonaltervezővel, utazási tippekkel és általános turisztikai információkkal is ösztönzik látogatásra a magyar utazóközönséget.

Aktuális kampányuk Lengyelország vendégségbe hív címmel fut a magyar piacon, amelynek fókuszában a városlátogatások, a várak és kastélyok, a természeti látnivalók, az aktív turisztikai lehetőségek, valamint a kultúra és művészetek állnak. Az idei tanulmányutakkal Alsó-Szilézia, Varsó, Krakkó, Malopolska és a Mazuri-tavak értékeire szeretnék felhívni a figyelmet.

Lengyelország aktuális kampányának képei

Fotó: turizmus.com

Jövőbeli terveik között szerepel az online marketing erősítése, magyar nyelvű promóciós kiadványok megjelentetése, valamint a korábbinál több tanulmányút és workshop szervezése.


Lengyel–magyar két jó barát

A budapesti B2B workshopra 15 lengyel utaztató, szálloda és szolgáltató hozta el ajánlatait, hogy bemutassa azt a magyar utazási szakmának. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a lengyel parlament két képviselője is.

Az elhangzott előadásokban visszatérő téma volt a két nép közötti történelmi kapcsolatok, a legendás lengyel–magyar barátság. Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntőjében meginvitálva a vendégeket az intézet 80. születésnapjára, amelyet május 31-én ünnepelnek.

A lengyel–magyar barátság és együttműködés elmélyítését célul kitűző Waclaw Felczak Alapítvány kommunikációs és PR-munkatársa, Molnár Péter többek között arról beszélt, hogy egymás megismerését már iskolás korban el kell kezdeni, s az alapítvány Dwa Bratanki pályázatán keresztül az elmúlt egy évben 1600 közép- és általános iskolás diák testvériskolai programjait, lengyelországi kirándulását támogatta.


Budapest a LOT második hubja

Nyugodtan kijelenthető, hogy a két ország közötti turisztikai forgalom növekedésének egyik motorja a légi összeköttetés javulása. A magyar piacon több mint 80 éve jelen lévő lengyel légitársaság immár a második hubjaként tekint Budapestre, Varsó után – fogalmazott Borzon Elzbieta, a LOT country managere.

Budapest és Varsó, illetve Krakkó között már napi 6-6 járat közlekedik, amelyek remek átszállási lehetőséget kínálnak a tengerentúli desztinációkba. Varsón keresztül pedig napi több járattal érhetők el olyan belföldi úti célok, mint Gdansk, Wroclaw, Poznan, Szczecin, Katowice, Rzeszów vagy legújabbként Lublin.

Borzon Elzbieta a LOT járatnyitásairól beszélt

Fotó: turizmus.com

A cég dinamikusan bővíti járathálózatát a világban: jelenleg 111 desztinációba repül (2015-ben még csak 41-be). Az idei újdonságok közé tartozik június 1-jétől a Varsó–Miami járat (heti 4) és szeptember 17-től a Varsó–Új-Delhi járat (heti 5), továbbá Budapestről szeptember 2-től Brüsszel és Bukarest is napi 2-2 járattal lesz elérhető a LOT gépein.

A szakember a Budapestről indulók figyelmébe ajánlotta, hogy februártól már heti 12 alkalommal repülhetnek a LOT-tal London Citybe, munkanapokon reggel és este, így a céges utazásokat egy napon belül kényelmesen el lehet intézni.


Hajdúszoboszló és Eger a lengyelek kedvence

Hőtérképen mutatta be a workshop résztvevőinek a lengyel piacra 2016-ban belépett Szallas.hu lengyelországi country managere, hogy mely úti célokat kedvelik leginkább a lengyelek és a magyarok egymás országában.

Sziebig Péter elmondta, a lengyelek elsősorban Északkelet-Magyarországot és a fürdőhelyeket preferálják, általában 4-5 napig maradnak, és jellemző rájuk, hogy időben koncentráltan, júliusban és augusztusban, illetve a Majowka (május 1-jéhez kapcsolódó többnapos ünnep) idején érkeznek hozzánk, a legtöbb vendégéjszakával Hajdúszoboszlót, Egert, Budapestet, Nyíregyházát és Mezőkövesdet gazdagítva.

Ezzel szemben az átlag magyar jellemzően csak 2-3 éjszakát tölt Lengyelországban, és legszívesebben Zakopanéba, Krakkóba és Karpaczba utazik.

A magyarok kedvenc úti céljai Lengyelországban a Szallas.hu adatai alapján

Fotó: turizmus.com

A Szallas.hu-n a magyarok hozzávetőleg 4 ezer lengyel szálláshely közül válogatnak, míg a lengyel utazók számára a Noclegi.pl néven elérhető foglalási oldalán mintegy 11 ezer magyar szálláshelyet kínál;  2018-ban a bruttó közvetített forgalom értéke meghaladta a 310 millió zlotyt.

A workshopon megjelent lengyel cégek közül prezentációval is bemutatkozott a Visit Poland, Lengyelország egyik legrégebbi DMC-je; a Zakopanében két szállodát üzemeltető Trip Group; a Kárpátok legalacsonyabb vidéke, a slow turizmust népszerűsítő Beszkidek; valamint a vidám gasztrotúrákat szervező Tasty Tours a Közép-Lengyelországban található Bydgoszcz városból. A workshop ezután kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

A lengyel szolgáltatók részéről óhajként fogalmazódott meg, szeretnék elérni, hogy a magyar ne csak a déli területeket látogassák, hanem menjenek tovább és fedezzék fel Lengyelország belső részeit és tengerparti vidékét is, ahol várak és paloták, modern városok és festői falvak, csodálatos természeti tájak, számos aktív programlehetőség, a lengyel konyha helyi ínyencségei és sok-sok más gyönyörűség várja őket.