Ukrajnába nem repülnek Budapestről járatok, Oroszország kerülővel érhető el

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. február 24. 16:48

A ma hajnalban kirobbant orosz–ukrán háború nyomán, az ukrán légtérzár miatt polgári utasszállító járatok jelenleg nem közlekednek Ukrajnába, Oroszországban azonban hat repülőtér továbbra is elérhető Budapestről.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fokozódó konfliktus miatt a héten egyre több európai légitársaság jelentette be ukrajnai járatainak felfüggesztését. A hajnali fejlemények után megkérdeztük a Budapest Airportot, hogy mi a helyzet jelenleg az Ukrajnába, illetve Oroszországba tartó járatokkal.A repülőtér üzemeltetőjének közlése szerint az ukrán légtérzár miatt polgári utasszállító járatok jelenleg nem közlekednek az országba. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről egyébként öt ukrán repülőtér érhető el a Wizz Air és a Ryanair üzemeltetésében: Harkov, Kijev, Lviv, Odessza és Zaporizzsja, összesen heti 15 járattal. Az átrepülő járatok elkerülik Ukrajna légterét: vagy a Románia–Bulgária–Törökország útvonalon, vagy a balti államok–Lengyelország feletti útvonalon közlekednek.Budapestről hat orosz repülőtér érhető el, Kazany, Szentpétervár, Moszkva (3 repülőtér) és Jekatyerinburg. Oroszország március 2-ig lezárta a légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, de egyelőre ezeket a járatokat nem érinti a felfüggesztés.

kievrepulo_123rf

Az ukrán légtérzár miatt polgári utasszállító járatok jelenleg repülnek Ukrajnába

Fotó: 123rf.com

Cargo járatokat a Turkish Airlines üzemeltetett Isztambulból, Kijeven keresztül Budapestre; ezek a légtérzár miatt a jövőben Kijev és az ukrán légtér érintése nélkül üzemelnek tovább.

Ma kora délután megkérdeztük az Oroszország-specialista 1000 Út utazásszervező cég irodavezetőjét az utasok első reakcióról. Gorszkij Jaroszlav azt nyilatkozta, egyelőre nem tapasztalnak negatív visszajelzéseket: sem az Oroszországba tervezett csoportos magyar utazók, sem az Oroszországból Magyarországra érkező utasok részéről nem történtek lemondások.