Űrturizmus: elkezdődött a visszaszámlálás

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 02. 09:58

Eddig 600 ember vásárolt jegyet a jövőre induló első űrjáratokra, amelyek Új-Mexikóból, a Virgin Galactic’s Gateway to Space elnevezésű kereskedelmi űrrepülőtérről indulnak majd. Mutatjuk az űrrepülőtér képeit.

Egy hatalmas, kétszintes létesítmény hullámos, rézszínű tetővel, ami felülről nézve hatalmas sziklaként magasodik ki a sivatagból – ilyen a világ első kereskedelmi űrrepülőtere, a Virgin Galactic’s Gateway to Space. Az épület Új-Mexikó államban található az USA-ban, és a rangos, az új lengyelországi gigareptér pályázatán is induló  Foster and Partners építésziroda tervezte.

A Virgin Galactic’s Gateway to Space nevű kereskedelmi űrrepülőtér

Fotó: architecturelab.net/Nigel/Young

„A Gateway to Space lehetővé teszi, hogy hétköznapi emberekből űrhajósok legyenek” – magyarázta Jeremy Brown, a Virgin Galactic tervezési igazgatója a CNN Luxurynak adott nyilatkozatában. Ahogy az alltomresor.se cikkírója fogalmaz – Neil Armstrong után szabadon – ez lesz igazán nagy lépés lesz az emberiségnek.

Eddig 600 ember vásárolt jegyet a jövőre induló első járatokra, pedig a jegyek nem olcsók, átszámítva körülbelül 77 millió forintba kerülnek.

Amerikában sokan vannak, akik megengedhetik maguknak egy ekkora összeg kifizetését egy páratlan élményért cserébe. Az első vásárlók között volt Brad Pitt, aki a filmvásznon éppen űrhajóst alakít. Természetesen akkor nem hiányozhat Angelina Jolie sem, és ott lesz Tom Hanks is, akit a NASA az Apollo-13-ban nyújtott kiváló színészi alakításáért már évtizedekkel ezelőtt tagjává fogadott. Űrturista lesz majd Kate Perry is.

A felhasznált anyagok és azok árnyalatai kifejezetten Új-Mexikóra jellemzők

Fotó: virgingalactic.com

Akik látták a világ első űrrepülőterét, megdöbbentek az épület és a környezet szépségétől és attól a fényözöntől, ami körülveszi. Érdekesség, hogy a felhasznált anyagok és azok árnyalatai kifejezetten Új-Mexikóra jellemzők.

A belső tér színvilága – a napsárga és a rozsdavörös – sivatagi ihletésűek, míg a zöld tónusok az ottani növényekre emlékeztetnek, oldva ezzel a legkorszerűbb repülési létesítmény high tech világát, amelyet acélból, üvegből és műanyagból teremtettek meg kiváló mérnökök és technikusok.

A földszinten egy barátságosan berendezett lounge található az utasok, barátaik és családtagjaik, valamint a Virgin Galactic alkalmazottai számára. A bisztró enteriőrjét meleg megvilágítás, márványfelületek és kézzel készített tölgybútorok jellemzik.

A bisztrót közösségi térnek tervezték, ahol az űrturisták egy kávé és egy sütemény mellett találkozhatnak az űrhajók pilótáival és a rakétamérnökökkel.

Itt találkozhatnak az űrturisták az űrhajók pilótáival és a rakétamérnökökkel

Fotó: virgingalactic.com

A második szintet fehér és szürke színekben álmodták meg, ami már átvezet a felhőkhöz és az űrutazás hangulatához. Itt található az űrrepülőtér vezérlő tere és a majdani becsekkolás helyszíne is. A hatalmas üvegablakok zavartalan kilátást nyújtanak az egész területre, bele értve a kifutópályát is. A két szintet átrium kapcsolja össze.

Az épület közepén lévő nagy terület hangárként szolgál a Virgin Galactic űrflottája számára.

Jövőre indul innen az első űrrepülőgép, utasokkal – köztük a Virgin Galactic alapítójával, Richard Bransonnal – a fedélzetén.

Az első űrturisták körülbelül hat percnyi súlytalanságot tapasztalnak majd meg a fedélzeten.