Gyorsabb lesz a beléptetés a debreceni repülőtéren

Forrás: MTI

 2023. október 25. 14:55

Debrecen gazdasági életének növekedése szükségessé és indokolttá teszi a helyi repülőtér fejlesztését, ahol egyre nagyobb utasszámra számítanak - jelentette ki Papp László, a város polgármestere légikikötő fogadóépületében tartott sajtótájékoztatón.

A fejlesztés eredményeként két új, úgynevezett kétnézetű kézipoggyász-ellenőrző röntgenberendezést helyeztek üzembe, amely 30 százalékkal növeli az áteresztő képességet az ellenőrző pontokon. A feladott poggyászok ellenőrzését is hasonlóan korszerű berendezés végzi a jövőben, amely 50 százalékos kapacitásbővítést eredményez ezen a területen – ismertette a polgármester.

Papp László polgármester (j) és Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője (b)

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

 

A városvezető elmondta azt is: az utasterminál bővítésére kiírt közbeszerzés kedden megjelent az EU-értesítőben. A beruházásban beépítik a jelenlegi utasterminál átriumait, ennek eredményekén további két, a mostanihoz hasonló kézipoggyász-átvilágító sort helyeznek üzembe.A távlati célok között új terminálépület, új kifutópálya és gurulóutak megépítése szerepelnek – tette hozzá Papp László.

Király Tamás a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője elmondta: a poggyászátvizsgáló berendezések nettó 365 millió forintba kerültek. A beruházás jól jelzi, hogy a két tulajdonos, az önkormányzat és az állam elkötelezett a debreceni repülőtér fejlesztése iránt.

Bejelentette: a Wizz Air légitársaság vasárnaptól Hurghadába, december 13-tól Rómába indít új járatokat Debrecenből, hetente két alkalommal. Ezek a járatok is hozzájárulnak az idei mintegy 300 ezres utasforgalomhoz, amely csaknem 50 százalékos bővülést jelent a tavalyi évhez képest.