Utazási szokások: tovább nőtt a közösségi média szerepe az utazási döntésekben

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 24. 19:10

A személyes foglaláshoz még mindig többen ragaszkodnak, mint ahányan teljesen online végzik a tájékozódást és foglalást – derült ki abból az online kérdőíves felmérésből, melyet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) végzett, több mint ezer válaszadó bevonásával.

2022 utolsó negyedében az Utazási Irodával Utazók Facebook oldalának népszerűsítésére és az utazási szokások felmérésére online kérdőívet állított össze a MUISZ Marketing és Kommunikációs Bizottsága. A felmérés eredményéről Molnár Judit, a szervezet elnöke az április 20-án, Tatán megtartott közgyűlésen számolt be a résztvevőknek.

A kérdőív két fő témára fókuszált: miért érdemes utazási irodával utazni „békeidőkben”, illetve miként befolyásolták az elmúlt évek eseményei az utazási irodákhoz való viszonyulást.

Amint az az 1095 kérdőív feldolgozása után kiderült, a válaszadók elsősorban a családtagjaikkal vagy párjaikkal utaznak. Minden 3. utas szokott a barátaival utazni, ugyanakkor majdnem minden 7. utas egyedül kel útra. A marketingcsatornák meghatározásánál érdemes szem előtt tartani, hogy a válaszadók 76 százaléka tagja valamilyen utazással kapcsolatos csoportnak, 37 százalékuk pedig legalább 3 csoportnak tagja.

A pandémia után az utazási szokások csak kismértékben változtak: a belföldi és a külföldi utazások száma egyaránt minimálisan csökkent. Az információgyűjtésre vonatkozó válaszok szerint a közösségi média szerepe nőtt, a katalógusoké pedig csökkent, az utazási irodák és az ismerősök ajánlásainak súlyában és a preferált közlekedési eszközökben nincs változás.

A vásárlói magatartással kapcsolatban kiderült, hogy a válaszadók közel 60 százaléka szokott utazási irodán keresztül foglalni, ők az utazási irodával a kapcsolatot elsősorban weboldalon (54%) keresztül, illetve személyesen (45%) veszik fel. A válaszadók közel fele 2-3 utazási irodától is kér ajánlatot, közel kétharmaduk (68%) mindig a személyes foglaláshoz ragaszkodik.

A felmérésen természetesen a másik oldal is képviselte magát: a kérdőívet kitöltők 32 százaléka egyáltalán nem keres fel személyesen utazási irodát, közel fele teljesen online végzi a tájékozódást és foglalást.

muisz_MJ

Molnár Judit, a MUISZ elnöke az április 20-án, Tatán megtartott közgyűlésen számolt be a résztvevőknek a felmérés eredményéről

Fotó: Turizmus.com

A preferenciák közül a legfontosabb a kedvező ár, a több évtizedes működés, a széles kínálat, míg az ügyintézővel való személyes ismeretség már kevésbé számít. „A válaszadók egyetértettek abban, hogy az utazási iroda munkatársai tájékozottabbak, gyorsan tudnak reagálni felmerülő problémákra, valamint az irodák az átverések, csalók elkerülésében is segítenek” – emelte ki Molnár Judit, hozzátéve, hogy az „ár-érték arányban jobb az iroda ajánlata, mintha egyénileg foglalna” állítással a válaszadók kevéssé értettek egyet.

A kérdőívben rákérdeztek arra is, hogy az energiaárak, az infláció várhatóan miként befolyásolják a résztvevők jövőbeni utazási terveit? Többen (38%) inkább kedvezőbb árfekvésű utazásokat választanak majd, de jelentős volt azoknak az aránya (26%) is, akik a jövőben kevesebb alkalommal fognak utazni. A válaszadók 16 százalékának a fenti tényezők egyáltalán nem befolyásolják az utazási terveit.

A felmérés összeállítói a MUISZ ismertségére is rákérdeztek. Biztató, hogy a legtöbb válaszadónak fontos, hogy hivatalosan bejegyzett irodával utazzon, közel 60 százalékuk hallott már az érdekszövetségről. A MUISZ tagok megítélése jó, érvényes engedéllyel, stabil pénzügyi háttérrel és kiterjedt szakmai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásként gondolnak rájuk – emelte ki Molnár Judit.