Kastélylátogatással egybekötött közgyűlést tartott a MUISZ

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 20. 20:16

Ötvözte a szakmai munkát és az élménygyűjtést a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) nagy érdeklődéssel kísért tanulmányútja: a közgyűlést megelőzően a bajnai Sándor-Metternich kastélyt, a hivatalos program után pedig a tatai Esterházy-kastélyt tekinthették meg a résztvevők.

Közel 80 utazási irodai partner fogadta el a MUISZ meghívását arra a közgyűléssel egybekötött tanulmányútra, melynek első állomása a Budapesttől mindössze 40 perc alatt elérhető bajnai kastélyba vezetett.

 

Az „Ördöglovas" kastélya

Amint azt Erdősné Csík Katalin intézményvezetőtől megtudtuk, az épületegyüttest és a parkot megújító munka 2018-ban kezdődött és két évet vett igénybe, a kiállítás megépítése újabb 9 hónapot ölelt fel. A kapuit 2021 decemberében kitáró, újjászületett épület kifejezetten népszerű, már 50 ezer látogatót fogadott. Alapfunkciója, a 30 és 50 perces tárlatvezetések során megismerhető állandó kiállítás a korabeli Európa két meghatározó személyiségéről, gróf Sándor Móricról és lányáról, Paulináról mesél.

Az épület alsó szintje a történelmi viharok következtében végbement pusztulást, a felső szint a pompát és az öröm napjait mutatja be, az emelet északi szárnya a meghatározó nőalakokat, a déli szárny a férfiakat állítja középpontba. A múltban tett, élményszerű utazást mind az épületben, mind a 10 hektáros parkban interaktív elemek segítik, VR-szemüveg segítségével akár a díjugratás élményét is kipróbálhatjuk.

A látogatás során számos kulisszatitokra, többek között az Ördöglovas elnevezés eredetére is fény derül. A Raffaello és az Etruszk dísztermekben kisebb, állófogadással kísért események megtartására van lehetőség a kastélyban, mely az idei évben a rendezvények vonalán szeretné erősíteni pozícióját.

A résztvevők a közelmúltban két Michelin-csillagot nyert Platán Étteremben folytathatták az élménygyűjtést, a svédasztalon a saláták mellett olyan fogásokkal, mint a tőkehal, kelvirág szezám és vajmártás, vagy a marhapofa, gomba, vörösboros juh.

 

Megújuló épített örökség és múzeum

A telt házzal zajló esemény hivatalos részét jelentő közgyűlésen Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az esemény első prezentációjában Farsang Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a NÖF az elmúlt években fejlesztő attitűddel azon dolgozott, hogy európai uniós és hazai források bevonásával megóvja és turisták számára bemutathatóvá tegye épített örökségünk kincseit. Több mint 40 milliárd forintból összesen 30 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár újult meg.

Farsang Csaba (NÖF)

Fotó: Szebeni Zsolt / Turizmus.com

A fejlesztések lezárulta után azonban új időszak kezdődik a NÖF életében, a társaság igyekszik szemléletet váltani. A kastélyokra attrakcióként tekintve arra törekszenek, hogy a környékbeli szolgáltatókkal együttműködve a létesítmények és a hozzájuk kapcsolódó parkok visszakerüljenek a turizmus vérkeringésébe, egész, vagy akár többnapos programot tudjanak kínálni.

A szakember kitért arra, hogy az örökségvédelmi szervezet és a MUISZ kapcsolata 2016-ban kezdődött. Éveken keresztül végzett közös munka után nagy megtiszteltetés számukra, hogy a szövetség tiszteletbeli tagjává váltak, hiszen az önkormányzatokkal, az utazási irodákkal és a többi piaci szereplővel szoros együttműködésre törekszenek. Távlati céljaik között a fejlesztések folytatása szerepel, a szálláshelyek létesítéséhez kész tervekkel rendelkeznek.

Új struktúrában dolgozik, és minden célközönség számára szeretné nyitottá tenni szolgáltatásait a Magyar Nemzeti Múzeum – hangsúlyozta prezentációjában Házi Katalin, az intézmény közönségkapcsolati és múzeumi értékesítésért felelős igazgatója. A megújult szemlélet jegyében szeretnék, ha az utazási irodákkal való kapcsolatukat a párbeszéd, a nyitottság és a rugalmasság jellemezné, jól eladható termékek kidolgozásán fáradoznak.

Házi Katalin (Magyar Nemzeti Múzeum)

Fotó: Szebeni Zsolt / Turizmus.com

A sok változás közepette megújult logójuk, ahogy közönségkapcsolati tereik és az esténként programoknak otthont adó kávézójuk is. A múzeumshopban saját tervezésű tárgyakat és kiadványokat lehet vásárolni, új kiadványt is készítenek. Az időszaki kiállítások mellett állandó kiállításaik is felfrissülve várják a látogatókat, egy óra alatt végig járható, tematikus útvonalakkal, új tárlatvezetésekkel, a kiemelt időszakokban kapus egyenruhába öltözött dolgozókkal. Szeretnék fókuszba állítani a rendezvényeket, többek között az eddig nem látogatható Széchenyi teremben és a hozzá kapcsolódó Látványtárban, valamint a Díszteremben. Múzeumi eseményeik is megújultak, a gyerekeket bevonó programjaik kifejezetten kedveltek. Tematikus tárlatvezetéseik az Élő múzeum programhoz kapcsolódnak. Az ország első látványrestaurátor műhelyében megfigyelhető, hogyan válik a sanyarú kincsekből látogatható műtárgy. Szerteágazó tevékenységeik között akkreditált idegenvezetői képzést is tartottak. Mecénás programjukban várják a vállalkozások támogatását.

 

Csúcsgasztronómia Tatán

Komplett élményt ad vendégeinek és a minőséget helyezi fókuszba a tatai Platán Étterem. Amint azt Varga Vivien igazgató hangsúlyozta, éttermük a két Michelin-csillag elnyerésével került reflektorfénybe, de a történetük jóval korábban kezdődött, hiszen több, különböző profilú egységgel rendelkeznek. A magas színvonalú gasztronómiájával nemzetközi elismerést megszerző Platán Gourmet Étterem a hazai fine dining kiemelkedő képviselője, kapacitása 16-20 fő. A Michelin-ajánlással rendelkező Platán Bisztró étterem könnyedebb stílust képvisel, akár 40 fős csoportokat is kiszolgál az Öreg-tó partján. A Korzón lévő street food büféjük mást stílust képvisel, gyors kiszolgálást biztosít. A cégcsoport üzemelteti a kastély kávézóját, emellett cateringgel kisebb rendezvényeket is ellátnak, a tóparti helyszínen gálavacsorákat szerveznek.

A Platán Udvarházban és a Platán utcában lévő modern lakóegységekkel összesen 24 szobában kínálnak szálláslehetőséget. A Várárokban működő Mirror Spa felsőkategóriás wellnessélményeket nyújt, szolgáltatását számos nemzetközi díjjal jutalmazták. Igyekeznek az alapanyagokra is ráhatással lenni, ezért nyolc éve saját kertészettel dolgoznak és marhatelepet üzemeltetnek.

Ahogy azt a szakember hangsúlyozta, céljuk, hogy a vendég Tatában gondolkozzon, az étterem meglátogatása mellett a térség többi programján is vegyen részt. Ennek érdekében több helyi szolgáltatóval együttműködnek, tavasztól őszig szezonális csomagajánlatokat dolgoznak ki más szálláshelyekkel együttműködve. Szeretnék bemutatni a környék természeti értékeit is, ennek jegyében a közelmúltban madárvédelmi könyvet is kiadtak.

 

Borvidéki bemutatkozás

Jánosi Csilla, a Wine a' More tulajdonosa két, a borvidékről szóló idézettel nyitotta a Neszmélyi borvidék borturisztikai lehetőségeiről megtartott előadását. A földrajzi adottságok miatt a borvidék nagyon változatos, klímája az északi fekvés miatt hűvösebb, hozzá 29 település tartozik. Az illatos szőlőfajták (irsai, cserszegi fűszeres) nagyon jellemzőek, a zászlóshajó az olasz rizling, de szép borokat kínálnak a régi magyar szőlőfajták. A bio művelésnek szinték jók a lehetőségei. A nagyágyú a Hilltopp Neszmély Borászat, de a borvidék tudását jól mutatja, hogy Az év bortermelője és Az év pincészete már kétszer erről a borvidékről került ki. Előadásában a szakember nemcsak a borvidék gazdag múltját, de nevesebb borászatait, pincesorait és programlehetőségeit is bemutatta.

Mint megtudhattuk, a borvidéken két egyesület működik. A Neszmélyi Borút egyesület körülbelül 60 tagot számlál, évente 3 nagy rendezvényt tart és több projektben részt vesz. Szerepet vállaltak többek között abban az új, 70 kilométer hosszú borturisztikai témaút létrehozásában, mely borvidék központi borászatait és épített örökségét fűzi fel. A közelmúltban alakult Neszmélyi Borvidékért Egyesület által létrehozott termék, a #Hastag Neszmély bor a borvidék mélységeit mutatja meg és már második évjárata kóstolható.

 

Elnöki beszámoló

A MUISZ új, rendkívüli tagjainak (Novopayment, Budget Hungary, Ratehawk, Madame Tussauds Budapest) bemutatkozása után került sor Molnár Judit elnöki beszámolójára. A 2022-es év sem telt eseménytelenül – hangsúlyozta a szakember, a legfontosabb azonban az, hogy a pandémiát követően kezdünk visszatérni a normalitásba. A kiutaztatás területén nagy volt az utazási kedv, de nehezített pályán dolgoztak az irodák.

Molnár Judit

Fotó: Szebeni Zsolt / Turizmus.com

A MUISZ fő feladatát jelentő szakmai egyeztetések és a lobbitevékenység közül a szakember kiemelte a legfontosabbakat: egyeztettek a Pénzügyminisztériummal és a NAV-val az áfaszabályozás értelmezésében; tárgyaltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal; lobbiztak a légitársaságokra kivetett extraprofitadóval kapcsolatban. A Magyar Turizmus Akadémiával releváns szakképzések kialakításában vettek részt, beterjesztették anyagukat az MTÜ-nek, hogy a B2B beutaztató tevékenység legyen újra nyilvántartásba vételhez kötött.

Szakmai egyeztetéseket folytattak a turistabuszok fővárosban történő közlekedéséről, több témában együttműködtek a Visit Hungary Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával, valamint az ECTAA-val, hiszen a Covid számos jogi hiányosságra rámutatott, így a szervezet szorgalmazta az utazási csomagokról szóló irányelv felülvizsgálatát. Légiközlekedési Bizottságuk egyeztetett a Budapest Airporttal a repülőtér fejlesztési terveiről és a nyári szezonban megnövekedett forgalom kezelésének érdekében meghozott intézkedésekről.  Figyelemmel kísérik és véleményezik az EU Héa- (áfa) irányelv alkalmazásának és tervezett felülvizsgálatának folyamatait.

Telt ház előtt zajlott a MUISZ közgyűlése

Fotó: Szebeni Zsolt / Turizmus.com

Az érdekszövetség marketing- és kommunikációs tevékenysége szintén nagyon sokrétű volt, az elmúlt évben mintegy száz interjút adott többféle témában. Két partnerrel együttműködve online kampányt indítottak, melynek fő üzenete az utazási irodával szervezett utak biztonsága volt.

Molnár Judit ismertette annak a kérdőívnek az eredményét is, mellyel a 2022-es utazási szokásokat igyekeztek kiemelni mintegy 1100 válaszadó részvételével. (A kérdőív eredményeiről később részletesen beszámolunk egy külön cikkben – a szerk.)

A szakember felsorolta belföldi és külföldi tanulmányútjaikat, szakmai szervezetek és idegenforgalmi hivatalok bevonásával megtartott rendezvényeiket, kitért a 2022-es évet záró egyiptomi közgyűlésre és az idén megtartott eseményeikre is, kiemelve, hogy az ősszel tisztújító közgyűlésre kerül sor. A résztvevők megismerhették az új tagokat, majd meghallgathatták az elnöki beszámolót a 2022-es év gazdálkodásáról és a 2023. évi tervről.

 

A tatai Esterházy-kastély

A közgyűlést a beszámolók elfogadása zárta, de maga a program nem ért véget, hiszen a csapat az újabb újjászületett épület, a szomorú évtizedek után újra régi pompájában tündöklő tatai Esterházy-kastély felfedezésére indult. Ahogy a tárlatvezetés során felhívták a figyelmünket, az egykoron császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadó termek végig járása közben érdemes felfelé is nézni, hiszen a stukkókat is eredeti állapotban állították helyre.

A Díszteremben megcsodálhattuk az Esterházy család legfontosabb személyiségeinek, köztük a birtokot építtető Esterházy Ferenc portréját, de nem mulasztottuk el megtekinteni a diplomáciai eseményeknek szentelt termet és az ebből nyíló Békekabinetet sem, melyben I. Ferenc a napóleoni háborúkat lezáró schönbrunni békeszerződést aláírta.

Megtudtuk: a kastély nemzetközi színvonalú rendezvények ideális helyszíne. A kiállítási és a rendezvényterek egymástól függetlenül is funkcionálhatnak, hiszen külön lépcsőházzal megközelíthetőek.