A MUISZ egyiptomi közgyűléséről jelentjük

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. december 07. 16:28

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) 47 fős delegációval, december 7-én, Kairóban tartotta meg közgyűlését az Egyiptom Turisztikai Hivatal meghívására. Helyszíni beszámoló lapunk munkatársától.

Nem ez az első alkalom, hogy a MUISZ külföldön tart közgyűlést, korábban például Tunézia, Marokkó, Törökország és Horvátország is fogadta már a magyar utazási irodásokat, és mint Molnár Judittól, a szakmai szövetség elnökétől hallottuk, a pandémia után nőtt a hasonló megkeresések száma. Az egyiptomi meghívás nem előzmények nélküli, ugyanis az idei budapesti Utazás kiállításon Egyiptom volt a külföldi díszvendég.

Megérkezett a magyar delegáció a kairói reptérre

Fotó: turizmus.com

Egyiptom hosszú idő óta a magyar turisták egyik legnépszerűbb úti célja, a pandémia előtt, 2019-ben 120 ezer magyar vendéget fogadott az észak-afrikai ország, 2022-re ennek 90 százalékát sikerül visszaépíteni, és jövőre további növekedést várnak a hazai kiutaztató irodák – mondta Molnár Judit.

A közgyűlés hagyományosan az elnöki beszámolóval kezdődött Kairóban, a Nílusra néző Holiday Inn szállodában. Örömteli hír, hogy a MUISZ 2022-ben hét új taggal bővült: Utazásparadicsom, Etele Travel Kft., Itaka Hungary, Szabadidő – Balatonair, Travelhood Kft., Wireless Communication Kft, 1000 Út Kft.

Az érdekképviselet szerteágazó lobbitevékenységei között szerepel, hogy a beutaztatási tevékenység ismét legyen bejelentésköteles, folyamatosan napirenden van a turistabuszok várbeli hajtása, míg a Budapest Airporttal a csoportok kezelésének megkönnyítése miatt tárgyaltak. Közös képzési programot dolgoztak ki az utazási irodák számára a Magyar Turizmus Akadémiával, sikeresen pályáztak az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének (ECTAA) tagdíj-támogatására.

Molnár Judit beszámolt a MUISZ 2022-as tevékenységéről

Fotó: turizmus.com

Az elnök beszélt az ECTAA lobbitevékenységéről is, amelyből a MUISZ is kiveszi a részét. Elmondása szerint változás várható az utazási csomag fogalmának meghatározásában. A határon átnyúló szolgáltatások kapcsán indokolt a vagyoni biztosíték felülvizsgálata, fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel ugyanis, hogy míg Magyarországon a chartereztető irodák 20 százalékos kaució letételére kötelezettek, addig ugyanezen tevékenység után Ausztriában 11 százalékot, Bulgáriában pedig csupán 5 százalékot kell igazolni.Napirendben van a kötelező felelősségbiztosítás kérdése, valamint különös hangsúlyt helyeznek arra is,  hogy az utas által befizetett összeg visszafizetésének kötelezettsége arányos legyen, vagyis – olyan vis maior helyzetek esetén, amit pl. a pandémia is okozott – ne csak az utazási irodákat, hanem az utazási lánc összes szolgáltatóját, így a légitársaságokat és a szálláshelyeket is terhelje.

A MUISZ 2022-ben is élénk kommunikációt folytatott, közel 100 alkalommal kérték fel nyilatkozni a különböző médiumok. Az utazási irodák által szervezett utak biztonságának hangsúlyozására külön online kampányt is indítottak 2022-ben. Az utolsó negyedévben az Utazási irodával utazók Facebook-csoportban közzétett kérdőívvel pedig nemcsak népszerűsítették a szervezett utazást, hanem edukálták is a nagyközönséget. A felmérés eredményéről összefoglaló készül majd.

Gazdag volt a MUISZ-rendezvények sora. Megvalósult több bejárás és tanulmányút (Operaház, Eiffel Műhelyház, Néprajzi Múzeum, Skanzen, Miskolc-Füzérradvány-Borsi, Pannonhalma, Veszprém, külföldön Valencia), dunai sétahajós program, kerekasztal-beszélgetés a légitársaságokkal, folytatódtak a MUISZ-reggelik és -vacsorák. A következő tervezett programjuk látogatás a Nemzeti Múzeumban és a felújított szabadkígyósi kastélyban.

Az elnöki beszámoló után a MUISZ tisztségviselői részletesen is beszámoltak az aktuális ügyekről.

 

Megint változhat a turistabuszok budavári behajtása

Erdei Bálint, általános alelnök a turistabuszok budai várbeli behajtásának legújabb fejleményeiről adott tájékoztatást. A turistabuszok mozgásának korlátozása örökzöld téma, erről a Turizmus.com is többször, legutóbb itt és itt számolt be, de ahogy az alelnök fogalmazott, ott tartunk, ahol tíz évvel ezelőtt, nem oldódott meg a kérdés. Sőt, e téren „napról napra változik helyzet", a legújabb elképzelés szerint behajtási engedélyhez kötnék a turistabuszok mozgását – hallhattuk.

Pozitívumként említette, hogy az I. kerületi polgármester vezetésével elindult egy fővárosi turistabusz-kerekasztal, amely rendszeresen ülésezik. A MUISZ azt szeretné elérni, hogy bármilyen módosítás is történik, arról időben, legalább néhány hónappal az új szabályozás bevezetése előtt értesítsék az utaztatókat, hogy fel tudjanak rá készülni.

Erdei Bálint a turistabuszok budavári behajtásának problémáit elemezte

Fotó: turizmus.com

A megoldás egyébként 15 éve készen van – hangsúlyozta Erdei Bálint –, a szakma javaslata az, hogy a Palota úton alakítsanak ki egy buszfordítót, ezáltal a turistabuszoknak nem kellene áthajtaniuk a Váron, hanem a sorompón kívüli területen tudnának megállni a ki- és beszállítás idejére.Az alelnök bemutatta a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kezdeményezésére létrejött CheckINN Online Szolgáltatói Piacteret is, amely szakmai B2B platformként segíti a turisztikai szolgáltatók könnyebb egymásra találását. Az ágazat vállalkozásai tevékenységi adataikat megadva ingyenesen regisztrálhatnak a felületre, ahol térképalapú keresővel kereshetnek partnereket.

 

Hiánypótló online képzés utazási irodáknak

Hóka Péter, beutaztatásért felelős alelnök szintén két témáról adott tájékoztatást. Pozitívan értékelte a beutaztatók és a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve az azon belül működő Visit Hungary együttműködését. Örvendetesnek nevezte, hogy egyre több utazási iroda kerül be az MTÜ Kiemelt Partneri Programjába, amely folyamatos pályázati lehetőséggel támogatja az utaztatókat. E program idei újdonsága, hogy az ügynökség felkarolja az innovatív termékfejlesztési projekteket, s a támogatásra érdemeseket kiemelten népszerűsíti a szakmai vásárokon és sales callokon. Érdemes tehát pályázni új termékcsomagokkal, mert az MTÜ segítségével széles körben eljuthat külföldi potenciális partnerekhez egy-egy utazási iroda híre – hangsúlyozta Hóka Péter.

Hóka Péter a MUISZ által kezdeményezett utazási irodai képzésről beszélt

Fotó: turizmus.com

Felhívta az utazási irodások figyelmét a MUISZ és a Magyar Turizmus Akadémia hosszú, közös műhelymunkájával kidolgozott új, hiánypótló képzésre, amelynek célja a szakmában dolgozók piaci ismereteinek frissítése, az új munkavállalók komplex betanításának felgyorsítása. A 8 alkalmas, a gyakorlatban azonnal alkalmazható és szerteágazó ismereteket adó tréning kiemelten foglalkozik az online világ kihívásaival és a korszerű digitális megoldásokkal, emellett utazási irodai alapismereteket, kommunikációs és tárgyalási technikákat is elsajátíthatnak majd a résztvevők.  Az „Utazási irodai értékesítés a digitalizáció világában" címmel januártól induló képzés hat alkalommal személyes jelenléttel, kétszer online formában zajlik, interaktív módszertannal.

 

Nyugtalanító uniós javaslatok

Hajdú Attila, a nemzetközi kapcsolatok bizottságának vezetője arról beszélt, hogy jelenleg az Európai Unióban több szabályozás felülvizsgálata zajlik, és a javaslatokból kiviláglik, hogy a döntéshozók „nem értik az utazási irodák működését". Az egyik javaslat, hogy az utazási irodák az árrésadózásról váltsanak át a normál adózásra. De az utazásszervezők súlyos aggodalmakat fogalmaztak meg amiatt is, hogy a csomagtúratörvény kapcsán Didier Reynders uniós biztos a fogyasztók védelmének indokával korlátozni akarja az utazásszervezők által beszedhető előlegek összegét és annak idejét, miközben a légitársaságokkal szemben, amelyek szintén az utazási lánc szereplői, nincs szándék hasonlóra.

Molnár Judit és Hajdú Attila. Utóbbi a fenntartható turizmusról és az ECTAA tevékenységéről számolt be

Fotó: turizmus.com

Hajdú Attila beszélt arról is, hogy a turizmusban is egyre inkább felértékelődik a fenntarthatóság, ami versenyelőnyt jelenthet az ilyen szemlélettel működő szolgáltatónak. A „zöldítésért" az utazási irodák menedzsment oldalról vagy a minőségbiztosítás útján tehetnek. Kifejezetten az utazási szektor számára alakították ki a brédai egyetemen (Hollandia) a Travelife minősítő rendszert, amely képzési és szakmai anyagokkal, előadásokkal, menedzsmenteszközökkel nyújt támogatást ahhoz, hogy az irodák fenntarthatóbb működésre tudjanak váltani, és ezek akár egyszemélyes cégnél is alkalmazhatók. Magyarországról eddig közel húsz iroda pályázott a Travelife-ra.

Amr Elkady, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal vezetője köszönti a magyar utazási szakma képviselőit

Fotó: turizmus.com

A MUISZ közgyűlése után Amr Elkady, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal vezetője köszöntötte a magyar utazási szakma képviselőit, kifejezve azt a reményét, hogy a magyar turisták az általuk elsősorban preferált Vörös-tengeri üdülőhelyek mellett a jövőben Egyiptom kulturális látnivalót is nagyobb számban keresik majd fel. Eredményes tárgyalásokat kívánt az ezt követő B2B workshopra, amelynek megnyitásaként röviden bemutatták Egyiptom turisztikai termékeit.

A következő napokban a MUISZ-tagirodák és a magyar sajtó képviselői – köztük a Turizmus.com munkatársa – Kairóban és egy nílusi hajóút keretében ismerkednek Egyiptom nevezetességeivel. A látottakról később olvashatják majd beszámolónkat.