Türelmi időt kaptak a turistabuszok a budai Várban, de óránként csak 24 hajthat be

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 13. 15:05

Korlátozásokkal, de fővárosi parkolási rendelet módosítása után októbertől visszatérhettek a Várba az autóbuszos turistacsoportok, köszönhetően a Várnegyed buszos megközelítésével kapcsolatos egyeztetéseken jelen lévő, erős szakmai érdekképviseletnek.

A Hunyadi úton a nyár derekán bevezetett, 3,5 méteres magasságkorlátozás után újabb sokként érte az utazási irodákat a szeptember 5-én életbe lépett új fővárosi parkolási rendelet, melynek értelmében – az építkezési és felújítási munkálatok miatt bevezetett magasságkorlátozások szeptember 30-i feloldása után – csak Euro 6, vagy annál jobb környezetvédelmi kategóriának megfelelő autóbuszok hajthattak volna be a budai Vár várakozási övezetébe.

Arról, hogy a főszezoni magasságkorlátozás milyen súlyosan érintette a programgazdákat, a buszos szolgáltatókat és a várbeli látnivalók üzemeltetőit, ebben a cikkünkben írtuk meg.

 

Kitolták a határidőt az Euro 6-os buszok beszerzésére

Noha az elmúlt hónapokban több alkalommal összehívták a turistabuszok parkolására, a budai Várba való behajtására és ennek szabályozására fővárosi szintű, optimális megoldást kereső Fővárosi Turistabusz Kerekasztalt, csak az utolsó pillanatban született megoldás a csoportokat kiszolgáló utazási irodákat és a Várban lévő turisztikai szolgáltatókat egyaránt súlyosan érintő problémára.

Miután a többszereplős egyeztetések során az összes érintett szakmai szövetség álláspontját képviselő Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) többször kifogásolta a turistabuszos utaztatókat ellehetetlenítő rendeletet, a Budapest Brand nZrt. a szeptember 27-i ülésen türelmi időt kért a szolgáltatók számára, javasolva, hogy az Euro 6-os motor bevezetésére két év, míg a magasságkorlátozásra egy év haladékot kapjanak a budai Várban parkoló turistabuszok.

Egyelőre visszatérhettek a turistabuszok a budai Várba

Fotó: 123rf.com

A szeptember 28-án megtartott Fővárosi Közgyűlés előterjesztette a szeptember 5-én életbe lépett parkolási rendelet módosítását. Az időközben megjelent rendelet értelmében a budai Vár várakozási övezet területére érvényes autóbusz-várakozási hozzájárulás 2023. december 31-ig eltérő környezetvédelmi kategóriának megfelelő autóbuszra is kiadható, vagyis az utazási irodák, illetve azok partnerei egy év és három hónapos haladékot kaptak a szigorú környezetvédelmi kategóriájú járművek beszerzésére.

Maximum 24 autóbusz óránként

A levegőminőség javítása érdekében a parkolási rendelet maximalizálja az övezetben várakozó autóbuszok számát a bő egy éves türelmi időszak idejére: „az autóbusz-várakozási hozzájárulással az adott naptári órában a Budapest Főváros I. kerület Budavári Önkormányzatánál előzetesen elsőként regisztráló huszonnégy autóbusz várakozhat". A Budavári Önkormányzat sajtóosztályának tájékoztatása szerint a várakozási hozzájárulással rendelkező buszok számát erre kifejlesztett applikációval tervezik praktikusan és minden érintett számára áttekinthető módon szabályozni.

A 3,5 méteres magasságkorlátozás kérdése egyelőre nyitva maradt, szakértői csoportra bízták a minden fél számára elfogadható megoldás kidolgozását. V. Naszályi Márta polgármester, az I. kerület polgármestere a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal szeptember végi ülésén azonban hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a fővárosi turistabusz-infrastruktúra fejlesztéséhez, és megtartaná a 3,5 méteres magasságkorlátozást is, ugyanakkor szeretné megakadályozni, hogy a Vár lakhatatlan "skanzenné" váljon.

A turistabuszok parkolását fókuszba állító, többszereplős egyeztetések tehát a jövőben tovább  folytatódnak, hiszen, mint az a legutóbbi Fővárosi Turisztikai Kerekasztalon szintén elhangzott, a buszos közlekedést és parkolást rendszerben kell kezelni, amelyhez meg kell vizsgálni, hogy a történelmi belvároson kívül hol lehet parkolóhelyeket létesíteni, a városba irányuló buszos forgalom csillapítására és szétterítésére.

 

Egy időre fellélegezhetnek az utazási irodák

Miközben üdvözli a hosszas tárgyalások során megszülető átmeneti megoldást Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke, a rendelet néhány pontját aggályosnak tartja. A fővárosi parkolási rendelet például reggel 6 és este 22 óra között korlátozza a várakozó autóbuszok mozgását, ami ellehetetleníti az ennél később befejeződő csoportos, esti rendezvények kiszolgálását.A 3,5 méteres magasságkorlátozás visszaállítása pedig újra megakadályozná a nagy kapacitású autóbuszok behajtását, ezért a maga részéről továbbra is a hosszabb távon is megoldást jelentő Palota úti buszforduló kialakítását szorgalmazza.